Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Så här hjälper huvudstadsregionen

Från 2015
Uppdaterad 05.09.2015 09:21.
Madrasser på golvet i den tillfälliga flyktingmottagningscentralen i Evitskog
Bildtext Flyktingförläggningen i Evitskog har behov av bland annat herrkläder och cyklar.
Bild: Yle/Marga Sandström

Huvudstadsbornas hjälpiver är stor när flyktingförläggningarna är överfulla och allt fler tillfälliga mottagningscentraler öppnar.

Både privatpersoner och företag hittar på egna kreativa sätt att inte bara hjälpa i den akuta nöden, utan också ge lite glädje i de asylsökandes vardag.

Ett sommarkafé i Helsingforsstadsdelen Kottby bjöd sommarens sista lunch åt kunderna på flyktingförläggningen i Krämertskog. Glädjen var stor bland lunchgästerna och kaféet uppmanade andra att nappa på idén.

Kahvila Siili bjöd asylsökande på gratis lunch.
Bild: Skärmdump från Facebook.

I Rödbergen var oron stor när asylsökande inte kunde kontakta släkt och vänner eftersom de saknade trådlöst nät.

Ett mjukvaruföretag i Helsingfors ryckte ut och installerade trådlöst nät på mottagingscentralen i Rödbergen. Företaget står för kostnaderna och lovar också rycka ut om nätet skulle strula.

Företaget hade också Twitterkontakt med biträdande stadsdirektör Pekka Sauri som tyckte att initiativet är lysande.

På Karlsgatan saknade kunderna möjlighet att spela fotboll. Företaget Haapaniemen kenttä erbjuder från och med nästa vecka gratis speltid åt asylsökande varje vardag.

Senare kan det också finnas möjlighet att spela på lördagar. Fotbollsentusiasterna får låna bollar och västar.

Haapaniemen kenttä låter asylsökande spela fotboll gratis varje vardag.
Bildtext Här i Aspnäs får asylsökande spela fotboll varje vardag.
Bild: haapaniemenkenttä.com

Fotbollsfolket engagerar sig också på andra sätt: en Facebookgrupp med hundratals medlemmar uppmanar alla som är publik på fotbollsmatcher att ha med sig banderoller med texten "Välkommen flyktingar".

Första chansen att delta i kampanjen i huvudstadsregionen är på EM-kvalmatchen mellan Finland och Färöarna på måndag 7.9.

I Helsingfors samlar en grupp privatpersoner också in elektronikprylar att föra till mottagningscentralerna. Via Refugee Hospitality Club samlar folk också in saker som förs till flyktingförläggningar på andra håll i landet.