Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Jan och Antti brädade drottningen

Från 2015
Uppdaterad 08.09.2015 13:13.
Jan Lehmus och Antti Hokkala (till höger) i The Sparrows
Bildtext Jan Lehmus och Antti Hokkala (till höger) i The Sparrows
Bild: Laura Airola

Det blev en turbulent vecka som bjöd på några riktigt stora överraskningar. Efter att ha dominerat Vegatoppen i månader fick Jannike nu ge den eftertraktade första platsen till två nykomlingar.

Duon Jan Lehmus och Antti Hokkala, som bildar duon The Sparrows, har nu luft under vingarna. Efter bara 2 veckor så toppar de nu listan medan röstdrottningen Jannike är på andra och tredje plats.

Eva Dahlgrens nya låt, Filmen om oss, har fått mycket bra mottagande och lyckades också komma in på Vegatoppen. Låten är ledmotivet i filmen Jag är Ingrid som handlar om Ingrid Bergmans liv och nyligen hade premiär på biograferna. Videon består av gamla Super8-filmer som pappa Dahlgren filmade och det är editerat ihop med nyinspelat material av Eva idag.

Tomas Ledin som avslutar sin sommarturné lördagen den 5 september lyckades också förbättra sin position från förra veckan då han var nära att falla ut. Bland utmanarna finns också en helt ny bekantskap.

Började med Landola

En av utmanarna är säkert ett obekant namn för de flesta. Joey Edström är finlandssvensk men hans musikaliska förebilder lär härstämma från pappans skivhylla där så olika artister och grupper som Count Basie, Miles Davis, Kent, Bo Kaspers Orkester, Aretha Franklin, Johnny Cash och Woody Guthrie delar på utrymmet.

Han gillar att blanda musikstilar som country, folk, blues tillsammans med dagens pop-sound och ljudet av den akustiska gitarren. Och allt startatade år 2001 då han fick sin första gitarr som var en Landola som då ännu tillverkades i Jakobstad.

Premiärsingel

Med hjälp av pappa lyckades han också plocka ut ackorden till Bob Dylans Knockin´on heavens door och via olika demoprojekt och en massa timmar i studion så är första singeln nu färdig. Låten Runaway är väldigt bra producerad och Joeys röst passar utmärkt till den här genren som ligger någonstans mellan Mumford & Sons och Crash Test Dummies. Värt att lyssna på? Jo definitivt!

Kolla Vegatoppens sammandrag på Arenan

Vegatoppen sammandrag: Vegatoppen sammandrag v 36

Programmet är inte längre tillgängligt

Du kan rösta på Vegatoppen fram till kl 10 på torsdagen.

Mer om ämnet på Yle Arenan