Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tågtrafik ska inte hållas igång med våld

Från 2015
Uppdaterad 04.09.2015 16:31.
VR:s tidtabeller.
Bildtext Fredagssnackarna dryftade tågtrafiken på Hangöbanan
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Man ska köra tåg där det lönar sig och är vettigt. Det är ingen idé att med våld hålla igång trafik, säger planeringschef Egon Blomqvist på VR. Han diskuterade Hangöbanans framtid i Yle Västnylands fredagssnack tillsammans med Lena Selén.

Kommunikationsministeriet ska spara pengar och riktar blickarna mot den olönsamma trafiken. Ministeriet köper både fjärr- och regiontrafik som är olönsam av VR för 40 miljoner euro.

Staten planerar att minska på summan med 12,3 miljoner euro. I oktober blir det klart vilka sträckor som berörs, bland annat trafiken mellan Karis och Hangö synas.

Katastrof och sorg

Lena Selén, journalist från Degerby, konstaterar att Hangöbanan varit i vågskålen ända sedan 1977 då hon flyttade till Ekenäs.

- Det har varit katastrof och sorg och så har någon räddat den.

Egon Blomqvist säger att han inte vet hur slutresultatet blir, men att det inte heller går att köra med olönsam trafik.

- Jag skulle inte vara orolig för den här trafiken vad beslutet än blir. Det går att köra med rälsbuss om det kommer pengar, men trafiken kan ersättas med buss. Det är väl fel av mig att säga så eftersom jag jobbar på VR, men vi använder ju också bussar om det är fel på rälsbussarna.

Bussarna tar VR:s passagerare

VR tar också bort tågturer på kustbanan mellan Åbo och Helsingfors. Egon Blomqvist konstaterar att det är VR:s eget initiativ eftersom det inte finns tillräckligt med passagerare.

- Busstrafiken har tagit en del av VR:s passagerare. Prisnivån på tågresorna kommer att sjunka och det är utbudet som lider för att det ska vara möjligt.

Lena Selén säger att hon känner en Ingåbo som regelbundet använder tåg.

Lena Selén och Egon Blomqvist.
Bildtext Lena Selén och Egon Blomqvist
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

- Och han undrar varför ingen av dem som bestämmer i Helsingfors åker med tågen och ser hur fullsatta de är på morgnarna.

Blomqvist kontrar med att en del av dem åker tåg.

- Det är de som är mest högljudda om att VR drar in tågturer som aldrig åker tåg. Det är bra att kräva att det ska finnas tåg, men man måste också åka tåg.

Bussar stannar inte lika ofta

Behövs alls tåg, kanske det skulle räcka med bussar?

Blomqvist svarar att bussarna mellan Åbo och Helsingfors stannar i Salo, men att Karis- och Lojobor inte har någon nytta av dem.

- En sådan trafik är lätt att sköta billigt.

Hyfsad kustbana

Egon Blomqvist anser att det skulle vara ett hårt bakslag för Västnyland om morgon- och eftermiddagstågen togs bort från regionen.

- Kustbanan är i hyfsat skick, och då det är färre tåg på dagen så kan vi snabbare komma ifatt tidtabellen om det blir förseningar. Det kan vi inte göra nu.

Lena Selén ropar inte hurra för bussturerna.

- Man kommer inte iväg med buss från Degerby. Det fattar inte beslutsfattarna i Helsingfors.

Fredagssnackarna diskuterade också trådlöst nätverk i skolorna i Raseborg och västnylänningar som vill hjälpa flyktingar.

Fredagssnack podcast

26:54

Effektivera!

Diskussion om artikeln