Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Ingenjören som blev modeorakel och naturfotograf

Från 2015
Uppdaterad 21.07.2016 20:18.
Janne Gröning sitter ute i sin trädgård i Keistiö i Iniö
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

Janne Gröning jobbade länge inom modebranschen, han sov bara fyra timmar per natt i tjugo års tid, men han njöt av livet som framgångsrik företagare. Så kom lågkonjunkturen och på några månader miste Janne allting. Idag lever han i ett betydligt lugnare tempo, han känner efter vad kroppen mår bra av och han saknar varken stadens puls eller sitt gamla liv.

Två saker som skedde när Janne Gröning var fjorton år gammal och bodde i Hangö har bildat stommen i hans liv. Det ena var när han skar sönder tyget till en madrass och sydde sig ett par byxor av det beige-grå-rödrandiga tyget. Det andra som skedde var att han fick en liten billig kamera. I många år försörjde sig Janne på mode. Han introducerade flera välkända klädmärken i Finland och han hade också en klädaffär i centrum av Åbo. I dag försörjer han sig på sina naturfotografier som bland annat har blivit frimärken och använts till att bildsätta dvd:n till klassiska musikstycken.

- Jag vet inte riktigt varifrån idén med byxorna kom. Men jag tyckte att tyget var så snyggt. Mormor blev förstås arg när hon såg vad jag gjort med hennes bolster, men jag gick sedan flera år med de där randiga byxorna.

Janne Gröning är född och uppvuxen i Hangö. Han har bott bland annat på Åland, i Stockholm, Helsingfors, Åbo och Nådendal. Numera bor han och hans fru Marja ute på den lilla ön Keistiö i Iniö, långt ut i den åboländska skärgården. Där bor de med cirka 30 andra skärgårdsbor. Så länge Marja ännu jobbade i Åbo hade paret kvar en lokal i Nådendal, men i dag är de båda pensionerade.

På den drygt sextusen kvadratmeter stora tomten odlar Janne och Marja sina egna grönsaker och sommartid möts man också av ett magnifikt blomsterhav. Det är vackert på Tomtekullen. Här finns totalt sju olika hus och skjul och man förstår mer än väl att Janne och Marja trivs här.

- Nu vill vi inte fara till stan längre. Vi har båda fått tillräckligt av det sociala livet eftersom vi alltid jobbat med en massa människor runt oss. Här är lugnt och tyst. Man hör bara naturens alla ljud.

Märkeskläder

När Janne Gröning var ung var det däremot stadsliv han längtade efter och trivdes i. Han skulle aldrig bo i en mindre stad än Stockholm.

- Jag är egentligen ingenjör, men hur det nu var kom jag i kontakt med mode. Jag råkade vara på rätt plats och i rätt tid.

- I Sverige förstod man sig på kläder, man klädde sig så mycket bättre där än i Finland. Jag beslöt mig därför att jag skulle göra samma sak som svenskarna. Jag återvände till Finland och byggde upp sju olika varumärken.

Det här var under 1980- och 1990-talet och det gick bra för Janne.

- När man förverkligar sina drömmar, då har man energi och ger järnet. Man njuter av det som man håller på med. Pengarna kommer sedan i andra hand.

Janne jobbade hårt i många år. Han reste mycket, sov lite, drack litervis med cola, men funderade inte desto mer på sina levnadsvanor.

Så kom 90-talets lågkonjunktur. På kort tid förlorade Janne allt han ägde. I samma veva skilde han sig också från sin första fru.

- När stressen blev negativ och för stor så var det inte speciellt roligt längre. Det var nog tuffa, svåra tider. Jag jobbade några år på Silja Line, där jag hade ansvar för deras klädaffärer.

Utbrändheten ledde till nytt liv

Jannes liv tog en ny vändning i slutet av 1990-talet. Han blev utbränd och sjukskriven. Läkarna ville skriva ut antidepressiv medicin, men Janne märkte att han mådde dåligt av att alla piller. Till sist träffade han en läkare som rådde honom att bara ta det lugnt och göra sådant som Janne gillade.

- Då hade jag just börjat fotografera igen. Det kändes bra att vara ute i naturen och fotografera. Det var meditativt att zooma in på en liten detalj i naturen. Läkaren däremot hörde jag aldrig av. Han fick sparken under den tid jag var sjukskriven. Han förstod sig tydligen för bra på människor.

Efter nio månaders sjukledighet återvände Janne Gröning till sitt jobb på rederiet, men efter en kort tid sade han upp sig. Han hade nämligen fått upp ögonen för Iniö och Keistiö.

- Jag har en massa kompisar som har hyrt stugor på Keistiö och på 80- och 90-talet när jag hade båt besökte jag dem alltid i samband med Keistiö-dagen. Men inte trodde jag då att jag skulle flytta hit.

- Sedan köpte en kompis ett ställe här i mitten på 90-talet. Jag hade nyligen skilt mig och hjälpte kompisen att renovera huset. Det kändes bra att vara här, energierna passade mig.

Janne började söka hus eller tomt på Keistiö och efter flera om och men fick han köpa en tomt. Tomten köpte han för pengar han fick när han sålde en liten agentur för arbetskläder.

Så kom det sig att Janne blev Keistiöbo. Året var 1999. Ett år senare flyttade Marja ihop med Janne och tillsammans började de bygga upp Tomtekullen. Efter ett par år kunde paret flytta in i gårdshusets bastukammare. Planen var att Janne rätt snabbt skulle bygga klart själva bostadshuset, men det tog sist och slutligen elva år. Orsaken var att hobbyfotograferandet blev en heltidssyssla, med ett sextiotal utställningar, beställningsarbeten, med mera.

Janne Grönings ursprungsplan på Keistiö var att börja med ekologisk odling. Han hade tänkt arrendera åkrar och han hade också långtgående planer på hallar och direktförsäljning. Men så skadade Janne sin tumme i en cirkelsåg och var tvungen att ta det lugnt i några månader. Det var frustrerande och långtråkigt att inte få göra något.

- En av Marjas bekanta ville ha av mina tavlor. I gengäld hjälpte han mig att bygga upp en fin hemsida. Hemsidan väckte uppmärksamhet och jag fick otroligt fin feedback för mina fotografier. Sedan blev jag ombedd att ordna en utställning och efter det var det rull rulle.

Det blev i medeltal en utställning per varannan månad på olika håll i södra och mellersta Finland samt i Stockholmstrakten.

- Sen gjorde vi några böcker, dvd:n, postkort, kalendrar och så vidare. Jo, det hände nog mycket under de åren.

Drömmen om ett ekologiskt samhälle

Idag är Janne officiellt pensionerad, men han fotograferar fortsättningsvis. Dessutom drömmer han om ett ekologiskt Iniö. Modellen har han tagit från Findhorn i Skottland, världens äldsta ekologiska samhälle, känt också för sin nyandlighet.

- I synnerhet på Keistiö finns närmare hundra hektar åkrar som direkt är i ekologiskt skick. Allt fler yngre vill leva lyckligt och lugnt i nära samspel med naturen. I stället för att alla flyttar in till städerna borde vi få människorna att flytta ut på landsbygden. Det är ändå här maten produceras.

Janne pratar om sina morföräldrar, som odlade sina grönsaker själva. Också på Tomtekullen på Keistiö frodas bland annat potatisblasten.

- Vi har över trettio olika grönsakssorter här. De ekologiskt odlade rotfrukterna och grönsakerna smakar så gott. Dessutom måste man ta vara på sin hälsa. Efter alla åren med stress och litervis med cola har man lärt sig något.

- Jag är också intresserad av andlighet. Alla har sin egen tro, min tro är naturen. Naturen är andlighetens hemvist. Vi är en del av naturen. Vi måste bara få tillbaka kontakten till naturen. Så borde vi lyssna mera till hjärtat, hjärtat är vår största energi.

- De här frågorna blir oftast viktiga när man drabbas av en kris.

Jannes säger att den största krisen i hans liv var utbrändheten. Men han upplevde också en kris när han vid fyllda femtio fick veta vem hans pappa var.

- Fram till dess hade jag levt i tron att inte ens min mamma visste vem det var. Under hela min uppväxt har jag dessutom bott hos mina morföräldrar. Min mamma gifte sig när jag var fem år och hennes man adopterade mig. Men jag fortsatte bo hos mommo. Hon var världens finaste människa.

Janne har försökt få kontakt med sin pappa, utan egentlig framgång. Idag är pappan död.

- Det här traumat har jag jobbat mycket med.

Uppe på ett berg har Janne Gröning radat stenar i spiralform, en labyrint eller jungfrudans.

- Alla energier går i spiralform. Det behöver inte vara så högt utvecklade mojänger. De som gått i stenspiralen har fått tårar i ögonen.

Jag avslutar dagen hos Janne Gröning med att gå uppför hans berg. Där går jag i den spiralformade labyrinten.

Du kan höra mera med Janne Gröning i ett Samtal om livet fredagen den 18.09 kl 11.03 och lördagen den 19.09 kl 20.03. Programmet finns också på Yle Arenan.

Samtal om livet: Samtal om livet med Janne Gröning PODCAST

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln