Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Batman på PC för dåligt för att sälja

Från 2015
Kontroller: Batman på PC för dåligt för att sälja - Spela upp på Arenan

Björn från Kontroller tittar närmare på Batman: Arkham Knight.

Batman: Arkham Knight släpptes nyligen på flera olika plattformer. PC versionen, den som fått mest hype för sina tekniska framsteg, var vid release så dålig att den ansågs ospelbar av många.

Ej optimerad spelkod

Spelet plågades av otaliga buggar och slumpmässiga kraschar. Vissa funktioner saknades helt. Tack vare dålig anpassning för PC så kunde inte ens entusiaster med extremt kraftfulla datorer spela spelet utan att det flöt dåligt. Det var dessutom låst till 30 fps (bilder per sekund), vilket får bilden att kännas oföljsam och kontrollen över spelet blir långsam.

Outsourcead portning

Det var inte Rocksteady, utvecklaren av spelet som gjorde portningen. Den här gången outsourceades det till företaget Iron Galaxy Studios. Ett ganska väl ansett företag bland portningar. Men de är även ansvariga för Batman Origins som också var väldigt stökigt vid release.

Historien upprepar sig

Är vi inte trötta på det här? Dåliga portningar är mera regel än undantag. Nedprioriterade spel från utgivarna, konsolspel som skulle kunna ta nytta av en dators överlägsna hårdvara och kontroller. PC-spel som dummas ner för handkontroller, tappar patch- och mod-stöd, får inga dedikerade serververktyg för multiplayer eller ens 60 fps.

Vilken sida man än står på så är man en förlorare.

Vändpunkten

Men den här gången hände något. Tack vare påtryckningar från olika konsumentskydd erbjuder spelplattformen Steam nu återköp och hävning av köp vid vissa förutsättningar.

Detta blandat med att användarnas egna recensioner nu dyker upp på direkt på spelets butikssida gjorde att konsumenter började göra informerade val att inte köpa eller till och med häva sina köp!

Damage control

Warner Brothers, utgivaren för spelet, försökte först mörka vad som hänt. De erbjöd “tips” om hur man optimerade grafikinställningarna för att få det att funka bra, vilket i princip var att sänka de få inställningarna som fanns i botten.

Men till slut blev situationen ohållbar, spelets skick blev ett internetfenomen och guider om hur man häver sitt köp dök upp istället för positiva recensioner.

Spelet bort från hyllorna

Efter en tid var det ändå tydligt att det inte gick att rädda. Alla visste om läget och mängden återlämnade spel blev så stora att Warner Brothers helt enkelt beslöt sig för att ta bort spelet från försäljning.

En milstolpe

Det här var första gången detta var riktigt möjligt med en så här stor release, för cirka ett halvt år sedan släptes Assassin’s Creed: Unity, vilket också var ospelbart när det kom. Men då fanns ingen möjlighet till att lämna tillbaka de digitala kopiorna så konsumenterna satt fast med sitt köp. Hade det släppts idag så hade det kanske sett annorlunda ut.

Fortfarande inte tillgängligt

Vid skrivandet punkt kan man fortfarande inte köpa och spela Batman: Arkham Knight på dator. En patch är lovad och vi får se när den kommer. Men tack vare detta fiasko kanske utgivare tänker sig för en eller två gånger innan en uppenbart utstressad ofärdig produkt släpps för konsumenter.

Warner Brothers hoppas nog att detta kommer glömmas bort men som Batman säger: some days you just cant get rid of a bomb.