Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Desperationen sprider sig bland flyktingarna i Europa

Från 2015
Uppdaterad 04.09.2015 15:53.
Yle Nyheter TV-nytt: Hård kamp om en plats på tåget i Ungern - Spela upp på Arenan

I Ungern har 300 flyktingar beslutat sig för att fly igen - denna gång från en flyktingmottagning i Röszke i Ungern nära den serbiska gränsen.

Enligt den ungerska polisen har de flyende börjat springa längs med motorvägen som förbinder södra Ungern med huvudstaden Budapest.

Ungern har tillfälligt stängt gränsövergången i Röszke och placerat ut kravallpolis.

2 300 flyktingar är kvar i lägret men de har också hotat med att fly om deras krav inte uppfylls inom två timmar. Det är oklart vilka krav som ställs, men flyktingarna vill västerut.

På torsdagen fördes flera tåg med flyktingar från Budapest till Bicske. Flyktingarna hade stigit ombord på tågen i tron att de skulle kunna resa ut ur Ungern.

FN:s flyktingorgan UNHCR fördömde under fredagen uppgifterna om att flyktingarna skulle ha lurats.

- Om flyktingarna har blivit vilseledda i fråga om var tågen går är det en fruktansvärd sak, sa UNHCR:s representant i Ungern Montserrat Feixas Vihe.

Promenerar mot väst

Samtidigt rapporteras att besvikna flyktingar, som hade hoppats att kunna ta sig från Budapest till Tyskland, har börjat promenera i stället för att vänta på att tågen ska avgå.

Hundratals migranter har har bestämt sig för att bege sig till fots mot Österrike, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ungern har inhiberat alla tåg från Budapest till Västeuropa.

Oro på grekö

På ön Lesvos i den grekiska arkipelagen har cirka 200 migranter försökt borda ett fartyg för att komma iväg från ön. Polisen försökte hindra dem och våldsamheter utbröt.

Migranterna kastade sten på polisen, som svarade med tårgas, rapporterar den grekiska nyhetskanalen ANT1.