Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Borgå är finare än Stockholm"

Från 2015
Familjebloggare besöker gamla stan i Borgå.
Bildtext Borgå besöks av familjebloggare under veckoslutet.

- Alltså här är så lugnt och så mysigt. Jag ska berätta för alla mina kompisar att Borgå är mycket finare än Stockholm, säger Bell Weihs från Sverige. Där är alla så stressade medan här är alla lugna och trevliga.

Under veckoslutet rör sig ett trettiotal människor från olika håll i Europa i regionen för att bekanta sig med Borgå och Östnyland. Det är Borgå stad som har bjudit in dem.

Bell Weihs storasyster Nikita Weihs håller med.

- Här hälsar folk på en på gatan, de säger "Hej!" Det skulle aldrig hända i Stockholm, fortsätter Nikita. Jag älskar historia och det var jättespännande att höra guiden berätta om den här staden, säger hon.

Familjen Weihs-Eriksson i gamla stan i Borgå
Bildtext Familjen Weihs-Eriksson är mycket imponerade av Borgå.

Lyckat koncept

Det är andra gången som Borgå ordnar evenemanget #TravelHousePorvoo. I år ville staden speciellt nå familjebloggare eftersom årets tema är resor med familj.

- Erfarenheterna från i fjol är jättefina, berättar Hanna Palo, marknadsföringsplanerare på Borgå stad. Vi fick fin synlighet i olika bloggar och kunde använda många fina foton i vår egen marknadsföring.

Sociala medier är viktiga

Syftet är alltså att bjuda in bloggande barnfamiljer och erbjuda dem erfarenheter och äventyr i Borgå med omnejd. Familjerna delar sedan med sig av det de upplevt på digitala medier och Borgå får synlighet den vägen. Konceptet vann tredjepris i maj i kommunal marknadsföring.

"Vi glömmer vilka pärlor som finns på bara några timmars avstånd"

- Vi svenskar åker nog gärna till Mallorca på semester och glömmer att det finns alldeles fantastiska resmål bara på några timmars avstånd från Sverige, konstaterar Peter Weihs-Eriksson. Jag visste praktiskt taget inget om Borgå men som min dotter Nikita är jag också mycket intresserad av historia, så det här har varit en jättefin upplevelse, fortsätter han.

Perfekt resmål för en bloggare

- Det här är ju en mycket fin stad för en bloggare som vill ta många fina foton, säger Angela Weihs. Alla fina gamla trähus och kullerstensgator är som gjorda för att tas bilder av. Och så som Bell och Nikita här säger, den här staden andas ett lugn och vardagsstressen helt enkelt bara ramlar av en, staden är mysig och fin, fortsätter hon.

#TravelHousePorvoo samlade i år ihop tio familjer från Sverige, Norge, Estland, Tyskland och Italien. I kalendern finns förutom rundvandringen i Gamla stan också en åkryssning, utfärd till miniatyrvärlden Noark, ritt på islandshästar och en utflykt till Rönnäs i Lovisa.

Lovisa med nästa år

- I år hinner vi inte till Lovisa stad utan bara till Pernå, konstaterar Hanna Palo. Men nästa år ska vi samarbeta mera med Lovisas turistsektion, säger hon.