Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargaselever ska överleva på Gyltö

Från 2015
Uppdaterad 05.09.2015 18:49.
Pargaselever får lära sig om säkerhet och överlevnad under ett intensivt veckoslut på Gyltö.
Bild: Santeri Savolainen

Pargaselever får lära sig om säkerhet och överlevnad under ett intensivt veckoslut på Gyltö. Det är första gången säkerhetskursen ordnas på svenska här i regionen.

Den här helgen 4-6 september ordnar Finlands försvarsutbildningsförening (MPK) en säkerhetskurs på svenska för gymnasieelever i Pargas.

Liknande kurser har tidigare ordnats på finska runt om i landet och på svenska i huvudstadsregionen. Nu är det Pargaselevernas tur att lära sig om säkerhet.

Första gången på svenska i regionen

Kursen ordnas av MPK men initiativtagare till kursen är Pargas reservofficerare.

Ole Bergen och Jorma Ake från Pargas reservofficerare
Bildtext Ole Bergen och Jorma Ake från Pargas reservofficerare.
Bild: Yle/Johanna Ventus

- Kursen hålls på många orter på finska och på svenska i Dragsvik. Vi från Pargas reservofficerare tyckte inte det var rätt att Åboland lämnades utanför. Vi kollade upp om det fanns ett intresse och det gjorde det så nu är vi här, säger Ole Bergen, vice ordförande för Pargas reservofficerare.

Från Pargas svenska gymnasium deltar 26 elever. Med lärare och utbildare kommer ett 30-tal personer att röra sig ute på Gyltö under helgen. En av dem är Eleonora Drugg.

Sabina Englund och Eleonora Drugg på säkerhetskurs på Gyltö.
Bildtext Sabina Englund och Eleonora Drugg.

- Det var min pappa som tyckte att jag borde fara och det verkade roligt så jag anmälde mig.

Hur känns det nu då?

- Det ska nog bli roligt.

Vad hoppas du då få lära dig?

- Jag vet inte. Kanske släcka eld.

Från Pansio till Gyltö

Kursen drog igång på fredag morgon med föreläsningar i skolan. Därefter åkte eleverna till Pansio där de civila kläderna byttes ut mot militärklädsel. I Pansio fick eleverna också bekanta sig med flottan. Från Pansio åkte de vidare mot Gyltö där de ska stanna över helgen fram till söndag.

Programmet innefattar allt från att sätta upp tält till orientering och att simma med torrdräkt. Även om kursen ordnas av Finlands försvarsutbildningsförening betonar Ole Bergen att det inte är fråga om någon militärkurs utan att fokus ligger på överlevnad och säkerhet. Bergen är glad över intresset för kusen och hoppas på ett ännu större intresse nästa år.

- Jag ser fram emot nästa övning. Då de som nu varit med kommer tillbaka och berättar vad de har fått vara med om. Jag tror det blir ännu större uppslutning nästa gång.

Så det blir en fortsättning?

- Ja det hoppas vi, säger Bergen.