Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Islamiska staten – grymhetens ansikte

Från 2015
Uppdaterad 06.09.2015 12:14.
Islamiska staten IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi på en av IS videor.
Bildtext Abu Bakr al-Baghdadhi utropade sig till kalif i Islamiska staten i juni 2014
Bild: EPA

För drygt ett år sedan utropade Islamiska staten ett kalifat, som ska samla alla rättroende muslimer i världen. Man vet ganska lite om livet i de IS-kontrollerade områdena. Men det finns ögonvittnen som har lyckats fly och berätta om vardagen i det hårt reglerade samhället.

Terrororganisationen Islamiska staten försöker inte på något sätt dölja de systematiska grymheter som pågår inom de IS-kontrollerade områdena. Tvärtom har IS en massiv propagandaapparat som sköter om att halshuggningar, korsfästelser och andra straff ska få en så bred spridning som möjligt.

Samtidigt begränsar IS medborgarnas möjlighet att kommunicera med världen utanför. All kommunikation ska skötas via det egna maskineriet, precis som i alla andra diktaturer. Avsikten är att chockera och att skrämma folk till lydnad.

Internationella nyhetsbyråer och tidningar har under det senaste året publicerat artiklar om vad som pågår i de IS-kontrollerade områdena. Uppgifterna bygger på intervjuer med människor som har lyckats fly eller på annat sätt har haft möjlighet att berätta om sina erfarenheter.

Det är svårt att avgöra hur trovärdiga de fåtal ögonvittnesskildringar som också nämns här faktiskt är. Ett annat problem är att det finns så få bilder tagna av människor som bor under IS-styre. Straffet för att ta bilder är halshuggning. Också i den här artikeln har vi använt bilder tagna av IS.

Karta över IS-konrollerade områden i Irak och Syrien
Bild: Yle

Invånarna tvingas ångra

I en Associated Press-artikel berättar Bilal Abdullah om vad som hände efter att IS-krigare hade tagit över byn Eski Mosul för drygt ett år sedan. Byn med tre tusen invånare ligger norr om storstaden Mosul i Irak. Han var tidigare polis och var tvungen att underteckna ett ”ångerkort” där han lovar dra ett streck över sitt forna liv.

Alla som inte ansluter sig måste ha ett ångerkort och alltid bära det med sig. Många laminerar kortet för att det inte ska slitas. IS-krigarna kan döda för minsta lilla misstag som invånarna gör.

- De är brutala människor, de kan anse att du är icketroende för den minsta lilla sak, säger Bilal Abdullah.

Abdullahs hustru Buthaina Abdullah var känd för sitt engagemang för mänskliga rättigheter. Hon vägrade underteckna ett ångerkort. Några månader senare hämtade IS-krigarna henne. Bilal försökte skydda henne, men han blev nedslagen. Hustrun fördes bort.

Lite senare fick Bilal en dödsattest där en ”islamisk domstol” bekräftade att hon var död. Den är det enda som är kvar av henne. Senare körde kurdisk gerilla bort IS-terroristerna från byn. Här nedan en propagandavideo från IS.

Yle Nyheter TV-nytt: IS propagandavideo - Spela upp på Arenan

Konsekvent terror

I juni 2014 lyckades journalisten Medyan Dairieh från VICE News tillbringa tre veckor tillsammans med ISIS. Det var samtidigt då ISIS blev Islamiska staten och ledaren Abu Bakr al–Baghdadi utropade sig till kalif. Dairieh var IS ”gäst” och kunde därför inte röra sig fritt. Han hade hela tiden IS-krigare och ofta ett medieteam som följde honom.

Medyan Dairieh beskriver uppkomsten av ISIS och IS, men ger lite information om det dagliga livet i IS. De enda händelserna han beskriver är hur han smugglades in på IS-området, en militärparad (troligen ordnad enbart för honom) i Raqqa och USA:s misslyckade försök att befria gisslan utanför staden. Efter den amerikanska attacken dödades alla fångar. Dessutom berättar han hur han blev utsmugglad från IS område mitt i natten.

Livet i Raqqa

Däremot berättar Adnan (pseudonym) för AP om när IS tog över den syriska staden Raqqa. Själv flydde han eftersom han hade varit politisk aktivist. Han återvände ändå efter några månader eftersom han saknade sin familj.

På några månader hade staden förändrats totalt. Raqqa hade omvandlats från en kosmopolitisk stad med ett lugnt leverne till IS inofficiella huvudstad. Tidigare var stadens atmosfär också mer sekulär än i andra städer.

IS inträde var blodigt. Till en början dödade man de flesta poliser och militärer som fanns där. Efter det började IS i en charmoffensiv reparera olika saker för att få befolkningens förtroende. Elnätet reparerades och det samma gällde vattenförsörjningen.

De poliser och tjänstemän som inte blev måltavlor tvingades underteckna ångerkort och betala böter på tusentals dollar. Samtidigt ville IS få byråkraterna på jobb så fort som möjligt.

Islamiska statens svarta flagga i norra Irak.
Bildtext Islamiska statens flagga utanför en byggnad i Mosul, Irak
Bild: EPA/MOHAMMED AL-MOSULI

Strikta regler, hård kontroll

Nya regler tutades ut via högtalare, moskéer och flygblad. Tobaksrökning och alkohol förbjöds. Kontrollen var rigorös. Adnan berättar att han en gång bestraffades med tio piskrapp efter att ha blivit ertappad då han lyssnade på musik i bilen.

En man som ertappades med att röka då han körde bil blev stoppad av IS-kontrollanterna. Han sade emot och hävdade att Koranen inte förbjuder rökning. IS-militärerna drog ut honom ur bilen och körde över hans huvud.

Kvinnornas klädsel är speciellt viktig för IS-terroristerna. Alla kvinnor måste bära niqab, ett heltäckande svart plagg. Inget utom ögonen får synas. Kvinnorna förbjuds att arbeta, utom som vårdpersonal för kvinnor eller i klädbutiker för kvinnor. Till och med skyltdockor måste täckas över. En kvinna måste följas av en manlig ledsagare när hon går ut. Invånarna uppmanas bygga höga staket kring sina hus så att man inte utifrån kan få syn på en kvinna.

Männen får inte ha några bilder på sina t-tröjor. Affärerna måste hålla stängt under dagens fem bönestunder (som i Saudiarabien). Det är förbjudet att filma i staden. IS gör kontinuerligt stickprov och kontrollerar innehållet i mobiltelefoner. Den som blir fast för att filma halshuggs.

De allra striktaste övervakarna kommer från Saudiarabien. De har anslutit sig till IS efter att tidigare ha verkat i det saudiarabiska moralväktargardet.

Offentliga avrättningar

IS förvandlade ett av de största torgen i Raqqa till en avrättningsplats där de ”dömda” halshöggs eller hängdes. IS kallar torget ”Paradistorget”, medan invånarna i hemlighet viskar ett annat namn: ”Helvetestorget”. IS gjorde Raqqas fotbollsarena till ett fängelse och förhörscentrum.

Avrättningarna är offentliga och åskådarna är många. De har sökt sig till dem efter hot om repressalier. Om avrättningen sker med nackskott är det ofta unga pojkar som håller i vapnet. Pojkarna kan höra till den allt större grupp barn som kidnappas av IS.

Kropparna lämnas ofta hängande vid torget och avhuggna huvuden träs på pålar för att avskräcka.
Homosexuella dödas på ett synnerligen brutalt sätt. De tvingas upp på taket på höga byggnader och knuffas ner.

Bödel hotar sina offer. Bild från IS-video.
Bild: EPA/IS-VIDEO

Instängda i sin egen stad

Adnan berättar att han bodde i Raqqa i nästan ett år. Till slut kom IS på honom och gjorde en räd i hans hem. De konfiskerade en dator som bar spår av hans politiska aktivism. Han fördes till fängelset i fotbollsstadion.

Efter 55 dagar i fängelse släpptes han tillsammans med 40 andra fångar. Adnan betalade en smugglare som körde honom till gränsen där en annan smugglare tog honom över gränsen till Turkiet.

Invånarna får inte lämna Raqqa utan tillstånd. Ansökningsblanketten är lång och komplicerad. Den ska innehålla alla personliga uppgifter och en överlåtelse av egendom som pant. Om personen inte återvänder konfiskeras egendomen. Det gjorde IS förresten med all egendom som tillhörde invånare som hade flytt i samband med att IS tog över staden.

Våldtäkter och slavhandel

För ett år sedan slog IS till mot yazidierna, en folkgrupp på en halv miljon, som bodde i norra Irak. Yazidiernas religion har drag av kristendom och islam. I IS ögon är de icketroende och därför berättigade mål för attacker. Yazidierna flydde till berget Sinjar, men IS hann avrätta hundratals och tog tusentals kvinnor som fångar. IS tros fortfarande ha omkring 3 500 yazidiska kvinnor som slavar.

IS har satt våldtäkterna och slavhandeln med yazidiska kvinnor i system. IS bad sina experter på sharialagen utreda vilka islamiska bestämmelser som kunde tillämpas på yazidierna. Enligt utlåtandet kunde yazidiska kvinnor förslavas och fördelas mellan IS-krigare så att IS-ledningen får en femtedel och resten fördelas bland de krigare som var med om slaget mot yazidierna.

Kvinnorna har förhörts och tvingats klä sig nakna för att utvärderas speciellt när det gäller utseendet. Efter det har kvinnorna sålts och köpts. En stor del av slavarna har transporterats till olika delar inom IS där slavhandeln pågår för fullt. Det handlar om mycket unga kvinnor eller till och med små flickor. De har sålts också på den internationella marknaden, enligt medierapporter under de senaste månaderna.

Våldsspiralen är svår att bryta. En tid efter attackerna mot yazidierna angrep yazidiska män en sunnimuslimsk by och dödade ett tjugotal kvinnor som hämnd för vad IS hade gjort.

Världens rikaste terrororganisation?

IS sägs ofta vara den rikaste terrorgruppen i världen. Men varifrån kommer pengarna? Källorna är många. Adnan från Raqqa berättade att hans familj hade ett företag som sålde reservdelar. En dag kom IS-krigare till firman och krävde att de betalar 5 000 dollar i ”skatt”. Också andra företagare krävs på skatter. Andra former av intäkter är utpressning, kidnappningar, bankrån och vägtullar. IS har dessutom visat sin skicklighet genom att utföra vidlyftiga finansiella operationer via internet.

Den viktigaste inkomstkällan är ändå olja. Trots att IS gick miste om två viktiga oljefält vid Tikrit när den irakiska armén tog dem tillbaka är IS fortfarande en rik organisation. Uppenbarligen har IS inte haft svårigheter att hitta köpare till den olja som de har stulit. Oljan har sålts både internationellt och i Syrien.

FN:s satellitbilder bekräftar att Islamiska staten har förstört huvudbyggnaden i Bel-templet i syriska Palmyra 31.8.2015.
Bildtext Satellitbild av det förstörda Beltemplet i Palmyra
Bild: EPA/UNOSAT

IS bedriver dessutom handel med antikviteter som terrororganisationen har stulit från både Irak och Syrien. Den vanliga metoden är att man först för bort allt som kan säljas till samlare och när allt värdefullt är borta förstörs de kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna. IS sprängde nyligen oskattbara tempel i Palmyra. Staden intogs knappast av IS på grund av de gamla byggnadsverken, utan därför att det utanför Palmyra finns två naturgasfält och en fosfatgruva.

I Raqqa sköter IS om att både byråkrater och IS-krigare får sina löner. Inom IS finns ett ”ekonomiskt råd” som gör upp en budget och som följer upp ekonomin.

Kalifatet är också ett cyberkalifat

IS leds av omkring 20 män och ledningen är indelad i en militär och civil del. Säkerhetsstyrkornas ledning har ett förflutet i Saddam Husseins Baath-parti. Kalifen Abu Bakr al-Baghdadis två närmaste män har varit höga officerare i Saddams säkerhetsstyrkor. En stor del av elitsoldaterna inom IS har också sina rötter i den irakiska armén.

Enligt Michael Weiss´ och Hassan Hassans bok är Islamiska staten strikt hierarkisk. I byar och städer är kommandokedjan vertikal och det finns lite horisontellt samarbete. Inom ”statsapparaten” vet man helt enkelt inte så mycket om vad andra sysslar med. Det är antagligen ett sätt att skydda IS från att börja ”läcka” och göra det svårare för fienden att hitta svaga punkter.

IS har också en separat medieavdelning som levererar propagandamaterial för att värva nya jihadister till IS. De sprider bland annat videon om halshuggningar och andra avrättningar. Men också rena propagandafilmer om det ljuva livet i kalifatet. Just mediefrågor sköts till stor del av utländska IS-medlemmar. Nyligen lyckades USA döda en viktig it-expert, Junaid Hussain från Storbritannien. Han tros ha varit ledare för IS ”Cyberkalifat”.

På den civila sidan består ”staten” av ministerier. Varje syrisk provins som kontrolleras av IS har en emir som är högste ledare för både militära och civila frågor. IS har grundat nya domstolar, lokalt polisväsende och en ekonomisk administration. Dessutom driver man skolor, hälsovård och elproduktion. Vissa allmänna tjänster kontrolleras fortfarande av Assad-regimen, bl.a. internet.

Lärare som har ett ångerkort har kunnat fortsätta i skolorna, men undervisningsplanen har ändrats. Bland annat har kemi och franska slopats som ämnen. I stället har studier i islam fått en framskjuten position.

Ondskans teori

IS grundare anses vara jordaniern al Zarqawi. Han blev i ett tidigt skede jihadist som dessutom var oerhört brutal. Efter ett fängelsestraff åkte han till Afghanistan för att delta i utbildningsläger för terrorister. Där träffade han också Osama bin Laden, men personkemin var dålig. Bin Laden ogillade al Zarqawis arrogans, tatueringar och hans brutala attityd, skriver Weiss och Hassan.

Palestisnka flyktinglägret al Yarmuk söder om Damaskus som IS tog konroll över
Bild: EPA/YOUSSEF BADAWI

Al Zarqawi visade sig ändå vara en skicklig organisatör och bin Laden och al-Qaidas viceledare al Zawahiri skickade al Zarqawi till Irak för grunda al-Qaida Irak. Al Zarqawi var en av de första som visade brutala avrättningar på nätet. Han ska själv ha halshuggit den amerikanske affärsmannen Nicholas Berg år 2004 och lade sedan ut videon på nätet.

Grunden till IS systematiska våld finns i en bok på omkring 268 sidor skriven av al-Qaida-ideologen Abu Bakr Naji. Nätboken ”Grymhetens ledarskap” motiverar det brutala våldet mot icketroende (som också inkluderar muslimer), men skissar också ramarna för det kommande kalifatet.

Manualen visar att våldet inte är slumpmässigt eller enbart bygger på sadism. Tvärtom framgår det att våldet är systematiskt, planerat och långsiktigt. Abu Bakr Naji anser att våldet är inneboende i varje konflikt på vägen till kalifatet.

Just för att våldet är så medvetet och organisationen så utspridd kan det bli svårt att utrota IS. De amerikanska bombningarna av mål inom IS-området har resulterat i att ett antal IS-ledare har dödats. I övrigt tycks det råda olika åsikter om hur effektiva bombanfallen är.

I de områden som IS kontrollerar lever människorna under ett fruktansvärt förtyck och i vissa fall under rena slaveriet. Mot den här bakgrunden infinner sig frågan hur stort hot är IS för Väst. Den frågan kan vi återkomma till.

Källor: Michael Weiss och Hassan Hassan: ISIS: Inside the Army of Terror. Regan Arts.
Artiklar i bl.a. New York Times, London Review of Books, Guardian, New York Review of Books, Economist, AP, Reuters

Diskussion om artikeln