Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Läkarhelikoptrar når bättre fram till patienter

Från 2015
En gul helikopter fotad med himmelen som bakgrund.

Läkarhelikopterns hjälp når allt bättre fram till dem som verkligen behöver den. I fjol höstas togs nya kriterier i bruk och det gör att läkarhelikoptern endast anlitas då det verkligen behövs.

- I år har vi fått färre larm än i fjol. Men däremot har antalet kritiskt akuta fall ökat med 13 procent i hela landet, berättar Ilkka Virkkunen på Finnhems.

Till kritiskt akuta fall räknas sådana situationer då läkarhelikoptern varit till mycket stor hjälp eller patienten till och med kunnat avlida om inte läkarhelikoptern tillkallats. Vad de beror på att antalet kritiskt akuta fall ökat vet man inte, men det är bra att hjälpen riktas dit som den behövs mest.

Skärgården prioriteras

Sommaren innebär en bråd tid för läkarhelikoptern. I Åboland har antalet larm ökat med 23 procent och antalet patienter med 26 procent under sommaren i jämförelse med våren.

- Vi har haft en normal sommar. Larmen ökar alltid då folk har semester och rör sig mer i skärgården, säger Petri Aaltonen, som är ansvarig helikopterläkare för Finnhems i Egentliga Finland.

De nya kriterierna gäller inte de larm som kommer från skärgården. Tvärtom så har läkarhelikoptern till och med koncentrerat en större del av sin verksamhet dit.

- Oftast utför vi vården på plats och patienten transporteras sedan med ambulans till sjukhus. Men från skärgården transporterar vi patienten med helikopter eftersom det sparar så mycket tid. Därför är tröskeln också lägre att skicka läkarhelikoptern till skärgården, säger Aaltonen.

Hälsogårdens stängning påverkar inte

Pargas är en av de kommuner som läkarhelikoptern besöker mest i Egentliga Finland. Men att antalet utryckningar ökat på grund av att hälsogården på Houtskär har varit stängd under sommaren tror Aaltonen inte på.

- De gånger vi åker ut är det oftast så akut att det inte påverkar om hälsogården är öppen eller inte, säger Aaltonen.

För få läkarhelikoptrar - men inte i Åboland

Kostnaderna för läkarhelikoptrarna påverkas inte så mycket av antalet utryckningar eftersom man måste ha beredskap dygnet runt i vilket fall som helst. Men det som däremot är ett problem är att det inte finns tillräckligt med resurser om de får in flera larm samtidigt.

- I Egentliga Finland räcker resurserna oftast bra till, men i Birkaland är situtaionen så svår att de just nu inte kan sköta flera uppdrag. Då gäller det att prioritera rätt, säger Virkkunen.

Läkarhelikoptern allt oftare i Houtskär