Världens snabbaste robotsegelbåt är åländsk

Världsmästerskapen i segling med robotstyrda miniatyrbåtar avslutades efter fyra dagar och det var Åland Sailing Robots som vann på hemmaplan.
Den lekfulla tävlingen lockade 50 deltagare från världens alla hörn. Tävlingen hölls i Sjökvarteret i Mariehamn men två av de sex tävlande båtarna kom aldrig i vattnet på grund av tekniska problem.
Deltagare från världens alla hörn
En gång om året samlas entusiasterna för att utbyta kunskap och tävla med de små datorstyrda segelbåtarna. I år finns det deltagare från Ryssland, Norge, Schweiz och Frankrike.
Även från Kina, Japan och USA har det kommit experter för att vara med på konferensen om robotstyrda båtar.
Anna Friebe som är projektledare för Åland Sailing Robots på Högskolan på Åland säger att tillställningen har varit lyckad och att gästerna har uppskattat Åland, även om vädret stundvis har varit riktigt dåligt.
Största delen av deltagarna är forskare och jobbar lite med robotbåtar. Mästerskapen hålls mest för skojs skull.
Tekniska problem hindrade lag
De tävlande segelbåtarna är i varierande storlek, mellan en och fem meter långa.
En autonom segelbåt innebär att båtens rutt programmeras på förhand på båtens dator. Bakom båtarna åker de tävlande för att styra båten rätt med fjärrkontroll om tekniken skulle spåra ur.
Nästan alla lag drabbades av problem, både Rysslands och Wales flytetyg kom aldrig i vattnet, berättar Anna Friebe.
– De flesta har haft lite problem men vi har ganska många lag som det har gått bra för. Både Frankrike och Schweiz och nu på slutet faktiskt även Åland, så det är roligt, säger Friebe.
Inte bara nöje
Datorstyrda flytetyg kan i framtiden användas för viktiga ändamål, säger Anna Friebe.
– Obemannade fartyg kommer absolut finnas i framtiden som självgående plattformar för till exempel forskning i havsmiljö eller gränsbevakning. De blir knappast helt vinddrivna men säkert med en viss vinddrift som komplement till annat, säger Friebe.
Den fyra dagar långa mästerskapen avslutades med en tävling i snabbhet.