Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Robin Stjernberg: Nu vill jag hitta min egen röst

Från 2015
Uppdaterad 05.09.2015 18:52.
På resande not: Robin Stjernberg - Spela upp på Arenan

Att representera Sverige i Eurovision Song Contest på hemmaplan i Malmö var helt magiskt, säger Robin Stjernberg som säsongens första gästartist i På resande not.

- Jag hade ett otroligt självförtroende och var uppbackad av ett fantastiskt team. Och så hade jag ett sådant stöd från publiken på plats i Malmö, det var helt magiskt. Jag kände att jag hade den bästa låten av allihop. Det tycker jag fortfarande.

- Det enda som är synd är att jag inte fick kvala. Som värdland är man ju direkt i final. Hade man kvalat hade man ju fått göra låten två gånger istället för bara en. Om man gått vidare, vill säga. Men det hoppas man ju att man skulle.

Robins karriär startade i pojkbandet What’s Up, där också Eric Saade var medlem. Innan han vann Melodifestivalen hade han kommit tvåa i svenska Idol 2011 och fått stryk på mållinjen av Amanda Fondell.

- Det har varit väldigt hektiskt de senaste åren, med melodifestivalen och Idol och en massa turnerande, så jag har knappt haft någon tid att jobba med mig själv. Vem är jag och vad står jag för? Nu har jag utvecklat mitt låtskrivande och tillbringar mycket tid i studion och försöker hitta mig själv och min egen röst.

- Nästa gång jag släpper material kommer det att ha en helt annan substans. Då har jag en historia och något att berätta och då fokuserar jag på att få presentera mig på det sättet.

- När man skriver egna låter visar man bara upp sig själv och sitt eget hjärna och vad man själv vill säga. Ingen kan ta det ifrån dig och du behöver inte ta åt dig av kritik på samma sätt. Det blir på riktigt och så länge jag känner det i hjärtat så kommer andra också att göra det.

Robin var också med och skrev sitt eurovisionsbidrag ”You” 2013.

- Låten var väldigt färdig redan innan jag fick vara med och ta i den, men jag var absolut med och skrev tillsammans med Joy och Linnea Deb. De är genier och kämpar och mina idoler. De är sådana otroliga förebilder.

De vann hela ESC 2015 som låtskrivare för Måns Zelmerlöw, hur kändes det?

- Det var så kul att de vann, de är värda allt och ännu mer. Jag är skitglad för deras skull, och för Måns såklart.

Kommer du själv att ställa upp igen?

- Det kommer jag kanske. Någon gång. Men just nu är jag inte riktigt där i mitt liv. Just nu vill jag skriva egna låtar och fokusera på det.

Mer om ämnet på Yle Arenan