Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Wallström: Finland borde minnas sin historia

Från 2015
Uppdaterad 01.10.2015 15:35.
Sveriges utrikesminister Margot Wallström 27 april 2015.
Bildtext Sveriges utrikesminister Margot Wallström.
Bild: EPA/ANDREW GOMBERT

Sveriges utrikesminister Margot Wallström riktar hårda ord mot Finlands flyktingpolitiska linje. Wallström påminner om att Sverige tog emot mer än 70 000 finländska krigsbarn under andra världskriget.

– En del länder borde kanske återuppliva minnen när de själva har varit utsatta och upplevt väldigt svåra tider och fått hjälp, säger Wallström.

– Under kriget tog vi emot mer än 70 000 finländska krigsbarn, det nog bra att kunna sin egen historia.

Wallström förespråkar en bindande ansvarsfördelning mellan alla EU-länder. Av samma åsikt är också bland annat Tyskland, Frankrike, Italien och Nederländerna.

Finland har däremot har haft en annan linje i flyktingfrågan och på fredagen kallade utrikesminister Timo Soini EU:s flyktingpolitik för olidlig.

Wallström säger till Yle Nyheter att Sverige i sin argumentation kommer att försöka få EU-länderna att förstå att invandrarna behövs för EU:s åldrande befolkningar. Hon är kritisk till den njugga inställningen som finns bland vissa EU-länder.

Hur ser du på tongångarna i Finland och Timo Soinis syn på hur man ska hantera flyktingkrisen?

– Vi kan ju fortfarande prata med varandra och det är en början för att hitta en lösning, säger Wallström.

Hon påminner också om att många svenskar under andra världskriget gav sig av till Kanada och USA i hopp om bättre levnadsstandard.

Diskussion om artikeln