Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Orpo: Finland förmår ta emot det ökade antalet flyktingar

Från 2015
Uppdaterad 05.09.2015 07:16.
Inrikesminister Petteri Orpo (Saml)
Bildtext Inrikesminister Petteri Orpo.
Bild: Statsrådet

Genom gott samarbete med kommunerna och organisationer är inrikesminister Petteri Orpo (Saml) övertygad om att Finland klarar av att ta emot det ökade antal asylsökande som anländer till Finland. Samtidigt vill han se en mera bestående lösning på flyktingkrisen.

EU-kommissionen bekräftade på fredagen att den nästa vecka kommer att föreslå bestående flyktingkvoter, 120 000 flyktingar ska omfördelas mellan medlemsländerna. Inrikesminister Petteri Orpo anser att man samtidigt bör sträva efter en mera permanent lösning.

– Det är klart att man måste hjälpa människor och vi måste hitta en europeisk lösning. Lika klart är också att endast den här omfördelningsmekanismen inte är en lösning utan Finland förutsätter att kraftiga åtgärder vidtas för att hitta en bestående lösning på den här okontrollerade migrationen, säger han i en intervju med Yle.

Inrikesministeriet har fördubblat prognosen för hur många flyktingar som kommer att ta sig till Finland i år och det uppskattade antalet ligger nu på 25 000 till 30 000 personer.

Enligt Orpo var den här ökningen inget som någon kunde förutse tidigare och nu förbereder man sig enligt bästa förmåga.

– Vi inkvarterar de asylsökande och behandlar deras ärenden. Nya förläggningar öppnas och vi anställer mer personal för att gå igenom ansökningarna.

Stort behov av lämpliga lokaler

Vid Migrationsverket bedömer man att fyra till fem nya förläggningar borde öppnas varje vecka för att möta behovet. Vid Inrikesministeriet går man nu igenom olika statsägda fastigheter som gamla kaserner och statliga hyreslägenheter för att hitta lämpliga lokaler.

– Vi har uppfattningen att det nog finns lokaler men vi måste tillsammans med kommunerna se till att förläggningarna grundas. Vi behöver en bra sammanhållning för att kunna hjälpa de här människorna.

Klarar Finland av att erbjuda de här människorna goda förhållanden?

– Jo det gör vi. Vi arbetar hårt och Migrationsverket och FRK gör ett ypperligt jobb med att hålla igång verksamheten. Jag är övertygad om att Finland klarar av det här. Vi behöver gott samarbete med kommunerna men också med vanliga finländare och tredje sektorns organisationer för att vi tillsammans ska klara av den här stora utmaningen som Finland står inför.

Diskussion om artikeln