Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ärkebiskopen: Flyktingar ska inte väljas på basis av religion

Från 2015
Uppdaterad 05.09.2015 12:19.
Ärkebiskop Kari Mäkinen.
Bildtext Ärkebiskop Kari Mäkinen

Evangelisk-lutherska kyrkans ärkebiskop Kari Mäkinen anser att antalet flyktingar som är på väg till Finland är förhållandevis litet.

- Små reflektioner av det som händer i Europa syns här hos oss och jag tänker att vi har möjlighet att ta emot ännu fler, kommenterar ärkebiskop Mäkinen i Yles program Morgonettan.

Enligt Mäkinen har folk lämnat sitt hemland under tvång och i nöd.

Ärkebiskopen har ändå märkt att det bland finländare finns stor beredskap och vilja att frilligt ta initiativ och sköta om vart flyktingar ska placeras.

"Varje människa är lika värdefull"

Flyktingar ska enligt ärkebiskopen absolut inte väljas på basis av religion, vilket den sannfinländska europarlamentarikern Jussi Halla-aho har krävt.

- Det är ofattbart att man ens kan tänka så. Man frågar inte om religion av någon som är i nöd. Varje människa är lika värdefull och behöver trygghet på samma sätt, säger ärkebiskopen.

Enligt ärkebiskop Kari Mäkinen vore det bra att man betonade frivillighet i flyktingfördelningen mellan EU-länderna.

Frivilligheten kan för Finlands del innebära att man tar mer flyktingar än den ursprungliga fördelningen ger vid handen. Finlands ska enligt de nuvarande beräkningarna ta emot 30 000 flyktingar.

Också församlingarna kunde i högre grad delta i placeringen av asylsökande, anser ärkebiskop Kari Mäkinen. Församlingarna kunde bland annat använda sina lägergårdar som tillfälliga inkvarteringsutrymmen.

Kari Ikävalko, Yle Uutiset / Linn Karlsson

Diskussion om artikeln