Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Otrohet är det största hotet mot parförhållandet

Från 2015
Uppdaterad 19.02.2016 11:30.
skugga av par med #inödochlust-stämpel
Bild: Arja Lento

Otrohet är en av de största bovarna då det kommer till orsakerna varför relationer går i kras. Speciellt under småbarnsåren då vardagen består av joggingbyxor och sömnlösa nätter är det lätt att falla för någon som ger en den uppmärksamhet man själv saknar i sitt förhållande.

Tony Dunderfelt som är är psykolog och författare till närmare tjugo böcker som behandlar kärlekens olika skeenden berättar om sin syn på otrohet och vad som är orsakerna till varför man söker sig utanför parrelationen.

- Det finns inga allmänna regler i det här men helt klart räknar människorna nuförtiden med att ha ett djupt och tillfredsställande sexuellt parförhållande. Om detta inte finns i den vanliga familjen så har vi idag, p.g.a. internet bättre möjligheter än någonsin att titta till höger och vänster för att finna det.

Är den moderna människan ett djur?

Man tänker sig att den moderna människan är intellektuell och även i parförhållanden ganska långt drivs och motiveras av andra attribut än fysisk attraktion men stämmer detta eller är vi fortfarande djur innerst inne?

- Vi har olika nivåer av vår personlighet. Vi är inte bara intellektuella men det kan vara svårt att analysera tankar och lustar inom sig själv. Då vi märker att vi känner otillåtna känslor kan vi bli både nyfikna och paffa.

Smarttelefon och vigselring
Bildtext Dejtingapplikationer gör det lätt för oss att vänstra.
Bild: Yle/ Marcus Rosenlund

Gränsen för otrohet varierar

Många associerar otrohet med ett fysiskt övertramp, ett meningslöst snedsteg på fyllan som man sedan ångrar i efterhand men även platonisk förälskelse kan vara förödande för relationen. Var går gränsen för otrohet?

- Det beror på vem man talar med. Det blir lätt lite svartvitt. För vissa är enbart ett intresse för någon annan än den egna partnern sårande medan andra tänker att gränsen går vid ett rent konkret fysiskt möte.

- Jag anser att man borde kunna vara okej med det faktum att trots att man är i ett kärleksfullt och djupt förhållande utesluter det inte att man kan uppskatta andra människor. Det är dock tyvärr väldigt ovanligt att man kan erkänna dylika, helt naturliga känslor för sin partner.

Arbetsplatsen är ett minfält

Arbetsplatsen är ett av de vanligaste ställen där man hittar nya spännande människor som eventuellt kan hota den egna relationen. Ögonkast utbyts över kopieringsmaskiner och jobbluncher och plötsligt märker man att man undertecknar ett mejl till kollegan med ett ”kram”. När gäller det att börja se upp?

Tony Dunderfelt är psykolog och författare.
Bildtext "Om man känner att man vill ha tid tillsammans med den här personen utanför relationen skulle jag säga att det börjar vara dags att sätta stopp för det hela." - Tony Dunderfelt
Bild: Foto: Daniel Dunderfelt

- Processen från att man ser en intressant person, att man känner en viss dragning, diskuterar, träffas och det börjar kännas mera smyger sig på. Man kommer på sig själv med att börja skicka sms och mejl som inte är okej för allmän beskådan. Min uppfattning är att det är där den allmänna gränsen går för vad som kan räknas angränsa till otrohet.

- Om man känner att man vill ha tid tillsammans med den här personen utanför relationen skulle jag säga att det börjar vara dags att sätta stopp för det hela. Men jag vill poängtera att det är helt normalt att man ibland får upp ögonen för andra. Huruvida man agerar på dessa känslor är en annan sak.

Kärlekens tre byggnadsstenar

Tony Dunderfelt talar om tre delområden som tillsammans bygger upp en bestående, spännande och livfull kärlek. Han uppmanar folk att reflektera över dessa för att kunna särskilja vad som är vad och lättare kunna åtgärda eventuella problem.

Han talar också om att vi borde bli bättre på att uppskatta varandras skillnader istället för att bli för lika varandra. Olikheter bidrar till spänning som i sin tur upprätthåller energin i förhållandet.

- Vi möter varandra på en mänsklig nivå där vi förstår varandra, känner gemenskap och samhörighet. Sedan möter vi varandra på en individnivå där våra intressen och egenskaper både för oss samman och olikheterna skapar spänning.

- Den tredje är den sexuella nivån där vi är jämställda men olika och speciellt den här borde alla par våga se på och kontinuerligt utveckla för att upprätthålla ett givande förhållande. Dessa tre är byggstenarna för ett modernt parförhållande.

Tony Dunderfelt gästade Lördax på Radio Vega 5 september 2015 och intervjuades av Hannah Norrena och Jukka Isojoki.

#inödochlust?

Mer om ämnet på Yle Arenan