Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hårt bakslag för Thailands militärjunta

Från 2015
Nationella reformrådet i Thailand 6 september 2015.
Bildtext Nationella reformrådet i Thailand.
Bild: EPA/NARONG SANGNAK

I Thailand har ett förslag till ny konstitution som lagts fram av militärjuntan röstats ned av det så kallade nationella reformrådet – en sorts parlament som utnämnts av militärjuntan. Tilltänkta val måste nu skjutas upp.

Trots att Thailands så kallade nationella reformråd utnämnts av militärjuntan föll rösterna där 135 - 104 mot juntans förslag till ny författning.

Omröstningsresultatet välkomnas av många, men samtidigt medför det att det kommer att dröja länge innan Thailand kommer att styras av ett demokratiskt valt parlament igen.

Den stadgan i den föreslagna författningen som fått den hårdaste kritiken skulle ha gett militären rätt att avsätta regeringen och ersätta den med ett militärråd så fort militären bedömer att landet råkat i nationell kris.

Nu ska en ny kommitté få 180 dagar på sig att skriva ett nytt förslag och det nya förslaget ska godkännas både av "reformrådet" och i en folkomröstning.

Tanken var att det skulle hållas parlamentsval i Thailand tidigt nästa år, men de flesta bedömare tror nu att valet måste skjutas upp till år 2017.

Thailand styrs sedan i maj i fjol av en militärjunta. Militären vill se till att ex-premiärministern Thaksin Shinawatra och hans anhängare inte kan återvända till makten.