Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Natt i Moskva – och nytt i Moskva

Från 2015
Uppdaterad 30.10.2015 11:01.

Moskvaborna älskar på goda grunder uttrycket ”Moskva sover aldrig”. Den här staden myllrar av liv dygnet runt. Det är bara under småtimmarna och söndagsmorgnarna som gatorna ligger mer eller mindre tomma.

Här finns alltför många bilar och de fyller gatorna till förbannelse. Vissa dagar är de stillastående trafikstockningarna kilometerlånga och dessutom är det nästan omöjligt att förutspå när det går att komma fram och när det inte går.

Köpmän måste vara smarta för att klara konkurrensen. Många matbutiker håller därför öppet dygnet runt och invånarna är vana vid att kunna köpa det som behövs när som helst.

Det här gäller också de stora köpcentren. Om man vill storhandla, köpa vitvaror som kylskåp och tvättmaskiner eller handla möbler är det möjligt också på natten. Många föredrar att åka till marketarna då gatorna är mindre belastade och man kan göra sina uppköp i lugn och ro. Det allra viktigaste är förstås att resan till och från affären går rimligt snabbt.

Trafikstockningarna har också inneburit att man numera förhandlar på ett nytt sätt med taxichaufförer om man väljer det olagliga men bekväma sättet att åka inofficiell taxi. Där man förr bara prutade för att få ett bra pris tar chaufförerna numera sina mobiltelefoner till hjälp. De kollar trafiktätheten och visar det rött längs rutten blir priset högre.

Numera finns det cykelvägar i Moskva
Bildtext En cykelfil vid en lugn Moskvagata
Bild: Kerstin Kronvall, Yle

Ytterligare en trafiknyhet har förbluffat mig. Det finns numera cykelvägar i Moskva. Då jag bodde här förra gången såg man knappt några cyklister alls och de som vågade sig ut på gatorna tog stora risker. Visserligen har jag sett bilar ta sig fram i cykelfilerna, men det här är en stor förbättring.

Men allt går inte som på Strömsö. I närheten av mitt hem finns det väldigt dåligt om matbutiker med rimlig prisnivå. Den enda som finns har varit under reparation. I tisdags hängde det en skylt på dörren där det stod att butiken åter öppnar den andra september.

Den andra september hade någon limmat en fyra över tvåan. Den fjärde september hade fyran bytts ut till en femma. Då gick dit den femte fick jag veta att de öppnar klockan sexton. Det var bara en halv timme dit så jag stannade och väntade. Fem i fyra kom en surmulen ung man ut från butiken och meddelade att de öppnar klockan fem.

Då gick jag hem.

Möten och människor