Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utan människan skulle det finnas elefanter i Nordeuropa

Från 2015
Elephants lock horns as they greet each other at dawn in the Amboseli National Park in southern Kenya, 09 October 2013.
Bild: EPA/DAI KUROKAWA

Utan människor skulle det kunna leva elefanter och noshörningar i norra Europa, visar ny dansk forskning. Orsaken till att de flesta stora djuren lever i Afrika är att det fortfarande är det mest orörda området i världen.

Det här menar danska forskare vid universitetet i Aarhus, som har undersökt hur den nuvarande däggdjurspopulationen skulle se ut om människan inte existerade.

Varken det svala klimatet eller andra naturförhållanden har lyckats utrota stora däggdjur. Arternas stora koncentration till Afrika är endast en följd av människans verksamhet. Afrika är nämligen det område på jorden där människans avtryck är allra minst.

Om dagens människa inte existerade skulle det i delar av Nordeuropa nu leva utöver stora mängder vargar, älgar och björnar, också bland annat elefanter och noshörningar.

Den här forskningen omkullkastar den etablerade uppfattningen om att Afrikas klimat skulle vara mera gynnsamt för stora djur än resten av världen.

Forskningen har publicerats i vetenskapstidskriften Diversity and Distribution, men också Aarhus universitet skriver om den på sin webbplats.

Diskussion om artikeln