Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flyktingar i Tyskland: Hur många är på väg?

Från 2015
Uppdaterad 07.09.2015 09:14.
Flyktingar som nyligen anlänt till Dortmund, Tyskland. 6.9.2015.
Bildtext Bord har placerats ut för de hundratals flyktingar som har anlänt till Dortmund.
Bild: EPA/MAJA HITIJ

I Tyskland räknade man också på söndagen med att ta emot flera tusen flyktingar. Efter att det på fredagen blev klart att Tyskland tar emot de flyktingar som hade samlats i Ungern har det varit liv och rörelse på många tyska järnvägstationer.

Också på lördagen steg de av tågen på olika håll i Tyskland. De flesta i München, men också i städer som Dortmund där de i huvudsak syriska flyktingarna välkomnades med applåder.

Lyckliga men utmattade var de omkring 8 000 flyktingar som på lördagen kom från Ungern och Österrike till Tyskland. På söndagen räknade man med några tusen flyktingar till.

Från järnvägsstationerna går resan vidare till mottagningscentraler runtom i landet.

Men hur länge det här ska fortsätta är oklart. Från gränsen mellan Serbien och Ungern rapporteras i dag om allt fler flyktingar som tar sig över gränsen i hopp om att via Ungern kunna resa vidare till Tyskland.

Yle Nyheter TV-nytt: Flyktingar börjar anlända till Tyskland - Spela upp på Arenan

”Endast tillfälligt”

Utrikesminister Frank-Walter Steinmeier talar om att ett nödläge tvingade Tyskland till en tillfällig lösning, men en del frågar sig redan hur man ska se till att den tillfälliga lösningen inte blir permanent.

Bland annat de bayerska kristdemokraterna kritiserar förbundskansler Angela Merkel och säger att hennes beslut att ta emot flyktingarna skickar fel signaler inom Europa.

Bayrarna kommer förstås att ta upp den här frågan i kväll då regeringspartiernas ledare samlas i Berlin för att diskutera flyktingsituationen.

Diskussionen kommer sannolikt också att kretsa kring pengar. Tidningen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung räknar ut att de 800 000 flyktingar som väntas till Tyskland i år kommer att kosta landet omkring tio miljarder euro.

Förbundskansler Merkel lovar i alla fall att skatterna inte kommer att höjas på grund av flyktingarna.

Diskussion om artikeln