Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mjölkpriset i botten, bönder ställer till demonstration

Från 2015
Uppdaterad 07.09.2015 06:06.
Kor i Mikael Österbergs fähus
Bildtext Kor i Mikael Österberg fähus
Bild: YLE/Patrik Enlund

Det är kris och kaos på den europeiska mjölkmarknaden, säger Mikael Österberg i Kimo. I fähuset står 77 mjölkkor. En efter en promenerar de till mjölkroboten.

Men literpriset Österberg får för sin mjölk är endast 35 cent. Ute i Europa kan priset vara under 30 cent litern.

- Det räcker inte för att täcka produktionskostnaderna, säger Österberg. Det är ett gemensamt bekymmer för europas mjölkbönder.

Ryssland och kvoterna orsaken

Efter att mjölkkvoterna försvann i våras har mjölkproduktionen i Europa ökat. Den andra olyckan var exportstoppet till Ryssland. Österberg hade under glansdagarna besökt varuhus i St Petersburg och sett Valios produkter på paradplats i butikshyllorna.

- Det var ett nöje för en finländsk mjölkbonde att se att ryssarna uppskattade och marknadsförde Valio hårt.

Mikael Österberg
Bildtext Mjölkbonden Mikael Österberg
Bild: YLE/Patrik Enlund

Österberg förmodar att Valio i dag är ersatt med mjölkprodukter från andra länder. Det kostade finländska mjölkbönder över 200 miljoner euro på ett enda år att förlora Rysslandsmarknaden.

Lägg till att EU avskaffade mjölkkvoterna och produktionen rusade iväg.

Ekonomin ansträngd

I våras var de första bönderna redan på banken och diskuterade anstånd med amorteringar. De blir troligen fler i höst, säger Österberg.

I dagsläget är det möjligt att täcka de fasta kostnaderna om gården är effektiv, men investeringar är inte att tänka på och låneamorteringar kan man bli tvungen att skjuta på framtiden.

Mjölkdemonstration i Bryssel

På måndag samlas europeiska mjölkbönder i Bryssel för att demonstrera vid jordbruksrådsmötet. Dit väntas tusentals europeiska jordbrukare med sina traktorer.

Från Finland reser ett 20-tal producenter från SLC och MTK för att delta i demonstrationen. Österberg säger att också han hade deltagit om inte mjölkutskottet haft möte just på måndag.

- Vi behöver en långsiktig och jämn prissättning, en mjölkbonde kan inte köra med kvartalsekonomi.

Efter att mjökkvoterna försvann vill Österberg se någon slags ny reglering för att undvika återkommande djupdykningar. Och en lösning på likviditetskrisen behövs också.

De finländska europaparlamentarikerna Nils Torvalds (SFP), Hannu Takkula, Anneli Jäätteenmäki och Paavo Väyrynen (C) har lämnat in ett förslag om att EU:s budget för 2016 ökas med 100 miljoner euro för att underlätta
mjölkproducenternas situation.

Speciellt de finländska och baltiska länderna har drabbats hårt av Rysslands beslut att stoppa import av livsmedel från EU.

Jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen är söndag kväll på väg till jordbruksministrarnas möte i Bryssel. På Helsingfors-Vanda flygfält får Tiilikainen en sista vägkost av de finländska producenterna.

Bondedemonstration i Bryssel

5:15