Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Komiker kan vinna presidentval i Guatemala

Från 2015
Uppdaterad 07.09.2015 09:12.
Jimmy Morales
Bild: Edupalace

Det hölls presidentval i Guatemala på söndagen. Nyligen blev ex-presidenten avsatt och häktad. Missnöjet och desillusionen bland väljarna är stor och valet kommer knappast att avgöras ännu på söndagen.

I de sista guatemalanska opinionsmätningarna ledde mittenpolitikern Jimmy Morales, en 46-årig TV-komiker som bland annat är känd för sin TV-roll som en tokstolle som till sist lyckas bli president. Morales är ingen erfaren politiker, men guatemalanerna är innerligt trötta på det gamla politiska gardet.

Tvåa i opinionsmätningarna låg den förmögne affärsmannen Manuel Baldizón. Han sitter i kongressen för oppositionella mitten-högerpartiet Lider, men hans vicepresidentkandidat misstänks vara inblandad i korruption som så många andra av landets gamla politiker.

Häromdagen tvingades Guatemalas president Otto Pérez Molina avgå och blev dessutom häktad, misstänkt för korruption. Han och flera andra politiker står anklagade för att ha tagit emot mutor från företag som på så sätt kunnat undvika importtullar.

De flesta av kandidaterna i presidentvalet utsågs redan före de senaste, stora korruptionsavslöjandena.

Valaffischerna nedklottrade

Det har hållits stora demonstrationer där guatemalanerna har krävt att presidentvalet ska skjutas upp för att de kunde få en ny kandidatlista att ta ställning till.

Överlag har Guatemala nu genomlevt sin kraftigaste protestvåg på flera decennier och en stor del av valaffischerna är nedklottrade av frustrerade väljare.

Aktivister har uppmanat väljarna att välja soffan eller rösta blankt. Valdeltagandet befaras bli lågt.

Hur som helst väntas valet inte avgöras på söndagen. Om ingen av de 14 kandidaterna får över 50 procent av rösterna går de två toppkandidaterna vidare till en andra omgång den 25 oktober.