Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Yle på Sicilien: Här börjar kapplöpningen norrut

Från 2015
Uppdaterad 07.09.2015 16:45.
Svenska Yle på Sicilien - Spela upp på Arenan

De smartaste smiter iväg utan att registrera sig. Myndigheterna i Italien struntar i att ta deras fingeravtryck. Det europeiska flyktingmottagandet håller på att kollapsa.

Mahmu visar ett fotografi på snötäckta bilar som han har i sin telefon. Jag står och talar med honom vid järnvägsstationen sent en kväll i Catania på Sicilien. Han talar god engelska.

Han säger att han en gång var en av Libyens premiärministers närmaste män. Han stod nära självaste Muammar Gaddafi.

Han visar en bild på sin fru och sin dotter. Hans fru är frisör och friserade Gaddafis fru, berättar han. Det är svårt att veta om han talar sanning.

Men bilderna på de snötäckta bilarna ser ut att vara från Sverige. Förort. Snö. Jag tror på honom när han säger att de är tagna i Gävle.

- När Gaddafi dödades tog mitt liv slut. Vi måste fly. Vi tog oss via Italien med hjälp av smugglare till Sverige. Men efter tre månader i Sverige fick vi ett brev där det stod att vi beklagar men ni är Dublinfall och måste åka tillbaka till Italien, förklarar Mahmu.

Mahmu står utanför sin bil och väntar på sin kompis som har brett ut en bönematta på trottoaren för att be. Han tar fem euro för att köra asylsökande mellan Mineo och Catania.

Mineo är Europas största flyktingförläggning och ligger ungefär en timme utanför Catania.

Flyktingförläggningen i Mineo är Europas största.
Bildtext Flyktingförläggningen i Mineo är Europas största.
Bild: Yle / Jessica Stolzmann

Jag undrar försiktigt om han vet något om det nätverk som smugglar ut asylsökande ur Italien.

- Nej, jag bara kör dem till och från förläggningen, säger han. Men alla vill bort från Italien, helst innan de registrerat sig. Asylhanteringen och förläggningarna är odrägliga här. Det tar flera år att få ett asylbeslut.

Flyktingsmugglarna drar nytta av situationen. De flesta asylsökande vill till norra Europa men enligt Dublinförordningen, som är en av hörnstenarna i Europas flyktingpolitik, måste asylprocessen göras i det EU-land som den asylsökande först kommit till.

Det uppmuntrar till illegala färder genom Europa. De smartaste känner till systemet och har en plan för hur de ska ta sig vidare.

Rekordmånga till Italien i år

Dagen innan står jag och ser på när den italienska flottan tar i land i Augusta, en hamnstad en timme söderut från Catania. Ombord finns 384 asylsökande.

Yles redaktör Jessica Stolzmann i hamnen i Augusta. Italienska flottan hämtar in 384 asylsökande som räddats utanför Libyens kust.
Bildtext Yles redaktör Jessica Stolzmann i hamnen i Augusta. Italienska flottan hämtar in 384 asylsökande som räddats utanför Libyens kust.
Bild: Yle

Det här är vardag på Sicilien. Bara den här dagen har 3 600 personer räddats utanför Libyens kust och hämtats till Italien.

Den italienska flottans fartyg har knappt tagit iland då några smala trötta armar sticker upp och visar segertecknet. Några av dem formar sina händer till ett hjärta.

Många av dem tror att resan över, att de har kommit till paradiset. Men det är nu den börjar.

Enligt hjälparbetare var många av de asylsökande magrare än tidigare.
Bildtext Enligt hjälparbetare var många av de asylsökande magrare än tidigare.
Bild: Yle / Jessica Stolzmann

Syrierna som kommer är ofta välinformerade. De känner till systemet och försvinner snabbt från Italien utan att låta sig registreras.

Italien har fått hård kritik från övriga EU-länder för att man struntat i att ta fingeravtryck på båtflyktingarna utan låter dem resa norrut.

En del bara försvinner svarar Catanias borgmästare Enzo Bianco när jag frågar honom om det stämmer.

Catanias borgmästare Enzo Bianco blickar ut från sin balkong.
Bildtext Catanias borgmästare Enzo Bianco blickar ut från sin balkong.
Bild: Yle / Jessica Stolzmann

Han var tidigare Italiens inrikesminister och europaparlamentariker. Enligt honom är Dublinförordningen död. Den är föråldrad och fungerar inte då det kommer så här många asylsökande varje dag.

- 50 procent av mina ungdomar här i Catania är arbetslösa. De har inte ens sportplan längre då jag gett allt till de asylsökande.

- Jag har gjort mitt. Nu är det andras tur.

Bianco hoppas att kaoset i Ungern får EU-länderna att inse att Grekland, Italien och Ungern inte ensamma kan bära bördan som Dublinfördraget förutsätter.

- Vi har länge varit ensamma, varken vår regering eller EU har stött oss. Italien har tagit emot över 115 000 asylsökande redan i år. Det är långt fler än under hela förra året. De allra flesta kommer till Sicilien och 20 procent av dem stannar här i flyktingförläggningarna, säger Bianco.

Finland skickar tillbaka Dublinfall

I Italien må Dublinregeln vara en död paragraf men i Finland håller man fast vid den. Vi har i år skickat tillbaka en femtedel av alla som har sökt asyl hos oss.

Över 500 asylsökande har fått ett liknande brev i Finland som Mahmu fick i Sverige och skickats tillbaka till ett annat EU-land.

Antalet Dublinfall har ändå minskat då allt färre asylsökande registreras i Italien. I brist på ett fungerande system tar EU-länderna reglerna i sina egna händer.

EU:s asylpolitik har blivit en enda röra som ingen vinner på.

Förutom flyktingsmugglarna.

Diskussion om artikeln