Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Österrike återinför normala gränsrutiner

Från 2015
Uppdaterad 07.09.2015 10:39.
Österrikiska poliser hjälper mamma och barn att gå ombord på ett tåg på väg från byn Nickelsdorf till huvudstaden Wien den 5 september 2015.
Bildtext Österrikiska poliser hjälper mamma och barn att gå ombord på ett tåg på väg från byn Nickelsdorf till Wien den 5 september
Bild: AFP / Lehtikuva

Österrike tänker återgå till normala kontroller vid gränsen mot Ungern, där gränsen stått vidöppen för flyktingar under veckoslutet. Det meddelade Österrikes förbundskansler Werner Fayman på söndag kväll.

- Nu måste vi steg för steg ta bort nödåtgärderna och återgå till en normal hantering, skrev förbundskansler Fayman på sin Facebooksida på söndagen. Beslutet ska ha fattats efter samtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Ungerns premiärminister Viktor Orban.

Fayman sade inte när eller hur stickproven vid gränsen och Österrikes normala flyktinghantering skulle återinföras. Det är oklart vad som ska hända med alla de asylsökande som fortsätter att strömma in i Ungern och försöker ta sig vidare till Österrike och framför allt Tyskland.

Fayman kräver också ett extrainsatt EU-toppmöte för att hitta en lösning på flyktingkrisen.

Österrike slopade sina slumpmässiga kontroller av resenärer och sin normala flyktinghantering i fredags. Det efter att tusentals asylsökande fastnat i Ungerns huvudstad Budapest och misslyckats med att ta sig vidare västerut.

20 000 flyktingar kom till München under helgen

Österrikes och Tysklands beslut att låta de asylsökande fritt resa in i Österrike och vidare till Tyskland påverkades också av upprördheten över 71 flyktingar som hade kvävts ihjäl i en lastbil vid en österrikisk motorväg och fotografierna på den drunknade syriska pojken som spolats i land på en turkisk strand.

De allra flesta asylsökande som passerat Österrike under helgen har åkt raka vägen vidare till Tyskland.

Myndigheter i München uppger att omkring 20 000 flyktingar har kommit till München under veckoslutet. Bara på söndagen kom cirka 13 000 människor från Ungern via Österrike. I dag väntas några tusental till.

Myndigheter i München har vädjat om hjälp från andra tyska delstater.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Flyktingar anländer till München - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)