Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Island fullbordade jätteskrällen – Lagerbäck helgonförklarad

Från 2015
Uppdaterad 07.09.2015 09:53.
De islänska spelarna firar framgången i EM-kvalet.
Bild: EPA

Den isländska glädjen visste inga gränser sent på söndag. Efter 0–0 mot Kazakstan blev det klart: Island kan boka flygbiljetterna till EM i fotboll i Frankrike nästa år. ”Jag finner inga ord”, säger svenska tränaren Lars Lagerbäck.

Islands ursinniga väg från botten till toppen på bara tre år har fängslat en hel fotbollsvärld.

Landet med drygt 300 000 invånare har plockat över hundra placeringar på Fifa-rankingen – och nu har det första stora mästerskapet i landets historia redan blivit verklighet, tros att två kvalmatcher återstår.

Lagerbäcks stora revanch

Mannen bakom succén? Sveriges före detta landslagslots Lars Lagerbäck.

– Det var stort att gå till slutspel med Sverige, men det här är extra speciellt. Folk är stolta och man kan känna stoltheten. Det säger jag från hjärtat. Ja, jag finner inga ord, säger han till Aftonbladet.

Lagerbäck har blivit omåttligt populär sedan han tog över landslaget år 2012. Redan året därefter var Island en hårsmån från att ta sig till VM. Nu tippas han skämtsamt bli president i landet.

– Jag vill inte kalla mig hjälte. Det är Martin Luther King, Nelson Mandela och sådana killar – men jag har gjort ett bra jobb

Blytung lottning

Trots att Island lottades i samma grupp som stora fotbollsnationer som Holland, Turkiet och Tjeckien har kvalet gått som på räls. Åtta matcher och nitton poäng talar ett tydligt språk.

Holland fick ge sig två gånger om och kommer länge att drömma mardrömmar om Gylfi Sigurdssons kyliga avslut.

Samtidigt som Island gått från klarhet till klarhet har också Tjeckien imponerat – och är också klart för EM. Holland har floppat rejält och får kämpa om en playoff-plats.

Island i EM-kvalet:

Island–Turkiet 3–0
Lettland–Island 0–3
Island–Holland 2–0
Tjeckien–Island 2–1
Kazakstan–Island 0–3
Island–Tjeckien 2–1
Holland–Island 0–1
Island–Kazakstan 0–0

Island har fortfarande två kvalmatcher kvar – en mot Lettland och en mot Turkiet