Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kriget mellan Turkiet och PKK-gerillan trappas upp

Från 2015
Turkisk militärkonvoj på väg mot PKK-fästen.
Bildtext Turkisk militärkonvoj på väg mot PKK-fästen (Arkivbild)
Bild: EPA / Nail Kadirhan

Turkiska stridsflyg har under natten slagit till mot 13 PKK-mål. Igår kväll uppgav PKK-gerillan att 15 turkiska soldater dödats i en PKK-attack.

På måndag morgon meddelade den turkiska armén att turkiska stridsflyg under natten anfallit 13 mål som kontrolleras av den kuriska PKK-gerillan. Enligt armén dödades "flera terrorister" i flyganfallen.

På söndag kväll uppgav PKK att gerillan anfallit en turkisk militärkonvoj i Hakkari-provinsen i sydöstra Turkiet och att 15 turkiska soldater hade dödats i attacken.

Dödligaste PKK-attacken på länge?

Turkiet har inte bekräftat dödssiffran. PKK har ibland överdrivit motsvarande siffror, men den här gången tyder det mesta på att attacken var den dödligaste PKK-attacken sedan vapenvilan mellan den turkiska regeringen och PKK kollapsade i juli.

Redan på söndag kväll avbröt premiärminister Ahmet Davutoglu en resa och kallade in ett krismöte i huvudstaden Ankara.

Armén uppgav på måndag morgon att två av dess bepansrade fordon, som ingick i en militärkonvoj, skadades allvarligt av hemmagjorda bomber vid vägrenen i Hakkari-provinsen.

- Några av våra tappra soldater dödades och andra skadades i explosionen, sade en armétalesman.

PKK har så gott som dagligen utfört attacker mot turkiska säkerhetsstyrkor sedan den turkiska regeringen inledde en militäroperation mot PKK-mål i sydöstra Turkiet och i norra Irak för över en månad sedan.

Diskussion om artikeln