Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Inhemska matproduktionen hotad”

Från 2015
Uppdaterad 07.09.2015 14:26.
Nyhetsvideor: Odlarna protesterar i Bryssel med traktormarsch - Spela upp på Arenan

Det är bönderna som tvingas betala för EU:s utrikespolitik. Det anser de tusentals bönder som samlas till protest i Bryssel på måndag.

Det är framförallt de ryska motsanktionerna mot EU som gör livet surt för jordbrukarna inom unionen just nu. De har drabbat såväl mjölk- som svinsektorn och även dem som odlar frukt och grönsaker. Det säger mjölkbonden Kristian Westerholm från Ingå. Han deltar i demonstrationen i Bryssel på måndag.

- Vi upplever att vi inte har fått någon kompensation för det inkomstbortfall som sanktionerna har lett till, säger Westerholm.

Han hänvisar till att exempelvis mjölkpriset nu är tjugo procent lägre än före sanktionerna infördes i augusti 2014. Samtidigt har mjölksektorn också drabbats av att EU avskaffade systemet med mjölkkvoter. Det har inneburit att produktionen har ökat, vilket i sin tur har sänkt priserna ytterligare.

Olyckliga sammanträffanden

Kristian Westerholm säger att bönderna har drabbats av flera olyckliga sammanträffanden. Dels har de tidigare nämnda sanktionerna och slopandet av mjölkkvoterna slagit hårt mot lantbruket, dels har den allmänna ekonomiska nedgången försämrat läget. Som ytterligare en börda nämner Westerholm reformerna av unionens jordbrukspolitik.

- I väntan på att den helheten ska klarna har man skjutit upp utbetalningen av jordbruksstöd, säger Westerholm.

Han önskar att beslutsfattarna både på unionsnivå och nationellt skulle göra vad de kan för att underlätta situationen för bönderna.

- Vår protest i Bryssel har som mål att EU tar sig en funderare kring sanktionerna och eventuella kompensationer.

God vilja på önskelistan

Dessutom vill bönderna att politikerna påskyndar utbetalningen av jordbruksstöd, även om alla system ännu inte är klara. Det här gäller i synnerhet beslutsfattarna här hemma.

- Med lite flexibilitet och god vilja kan man säkert göra något i stödfrågan så att böndernas betalningsförmåga förbättras, säger Westerholm.

Mjölkproducenten Westerholm medger att de slopade mjölkkvoterna och överproduktionen har lett till att maten blivit billigare för konsumenterna. Men i det långa loppet är det inte så bra säger han. Exempelvis är svinsektorn i Finland illa ute nu.

- På sikt kan man inte garantera produktionen av inhemska livsmedel av hög kvalitet om den här utvecklingen fortsätter, säger Kristian Westerholm.

Nyhetsvideor: Jordbrukarna kastade ägg. - Spela upp på Arenan

Demonstranterna kastade ägg mot polisen.

Diskussion om artikeln