Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Aleksis Kivi - Finlands nationalförfattare

Från 2015
Uppdaterad 06.10.2017 14:56.
Aleksis Kivi på 3 minuter - Spela upp på Arenan

Aleksis Kivi (1834-1872) är Finlands nationalförfattare. Han skrev högklassig skönlitteratur i form av skådespel, berättelser och dikter.

Han var en skogens son och älskade att läsa. Under sina skolår i Helsingfors avstod han hellre från mat än från böcker. Inspirerad av de stora klassikerna Shakespeare och Dante kom han att bli Finlands nationalförfattare. Hans främsta verk Sju bröder var ändå ingen framgång under hans livstid. Tvärtom medverkade recensionerna av boken till hans död.

Eero: ”A, B, C, katten låg på sne.”Vad menas med den satsen, Juhani? Kan du förklara det?
Juhani: Jag skall försöka ta reda på det.

– ur Sju bröder (1870) (övers. Elmer Diktonius)

Porträtt av Aleksis Kivi (Albert Edelfelt, 1873)
Bildtext Porträtt av Aleksis Kivi (Albert Edelfelt,1873)

Aleksis skriver om sin lillasysters död

Aleksis Kivi (Alexis Stenvall) föddes den 10 oktober år 1834 i en skräddarfamilj i Nurmijärvi. Redan tidigt var han intresserad av att skriva.

I den här stugan i Nurmijärvi föddes Aleksis Kivi år 1834.
Bildtext I den här stugan i Nurmijärvi föddes Aleksis Kivi år 1834.
Bild: Yle

Hans modersmål var finska, men i skolan lärde han sig flytande svenska. En avgörande händelse i hans ungdom var lillasystern Agnes död i mässling som 13-åring, år 1851. Samma vår blev Aleksis konfirmerad och djupt sorgsen, och han skrev om sin syster, hon som var ”glad som en svala”. Också senare i livet återvände han i sina texter till systerns död.

Aleksis Kivi blev student som 23- åring och när han sedan började studera historia och filosofi vid Helsingfors universitet, fick också hans skrivande beröm. Han blev prisbelönt för berättelsen Eerika, som handlar om en flicka som dör. I berättelsen skildrar Kivi inte bara döden utan också själva döendet, hur föräldrarna tysta ser på sin dotter medan andningen blir allt svagare och läpparna blir blå.

Kivi som också visade prov på stor humor, hade tidigt en insikt om hur obevekligt livet kan vara. Han betraktades som begåvad, men några planer på vad han ”skulle bli” hade han inte.

Pjäsen Kullervo sätter fart på skrivandet

Kivis första egentliga verk var Kullervo, som vann priset för bästa finskspråkiga pjäs i en tävling som arrangerades av Finska litteratursällskapet år 1860. Han avbröt sina studier vid universitetet och ägnade sig i stället åt att skriva. Han hade gått både i elementarskola och studerat i Helsingfors, nu flyttade han ut på landet igen till Kvarnby i Sjundeå.

Stadens liv, med bland annat otaliga besök i bokhandlarna, byttes ut mot ett liv i naturen med simning i forsen i Svidja. I de här landskapen hittade Kivi också förebilder för gestalter i sina verk, bland annat Sockenskomakarna (1864) och Förlovningen (1866). Det sägs att folk drog sig undan och sa: ”Han vill göra spektakel av oss alla!”

Äppelblommen ger huvudvärk

Svårigheterna med försörjningen var uppenbara, men Kivi hade sina beskyddare. Den mest kända av dem är Charlotta Lönnqvist på Fanjunkars soldattorp i Sjundeå. Hon försörjde Kivi, gav honom mat och skrivro. Det var då, åren 1864-1871, som Kivi skrev sina flesta och mest berömda verk.

Charlotta Lönnqvist.
Bildtext Charlotta Lönnqvist levde 1834-1892.
Bild: Yle

Charlotta Lönnqvist hade ingen lätt uppgift i att hålla sin inhysta författare lugn och koncentrerad. I hennes trädgård fanns många äppelträd och när de blommade mådde Aleksis Kivi illa. Han bad henne slå ned blommorna från grenarna med en käpp, och det gjorde hon.

Ett rött torp
Bildtext Fanjunkars torp i Sjundeå där Aleksis Kivi skrev sina flesta verk.
Bild: yle/Ann-Louise Lönnquist
Kuppis koloniträdgård.
Bildtext Aleksis Kivi påstod att han fick huvudvärk av de blommande äppelträden.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Sju bröder och en kärlekssorg

Under Fanjunkarstiden kom romanen Seitsemän veljestä (Sju bröder) till. Berättelsen om de sju brödernas liv i Jukola by beskriver den tidens verklighet på ett rakt och humoristiskt sätt. Boken kan också ses som en allegori över det finska folkets övergång från en primitivare till en mer civiliserad kultur, från jägare och fiskare till läskunniga, bofasta jordbrukare.

Seitsemän veljestä från utgivningsåret 1870.
Bildtext Romanen Seitsemän veljestä utgavs första gången år 1870.
Bild: Yle/Jessica Edén

Med stor möda rotade sig alfabetet i mannens hjärna. Men så satte han sig åter på bordskanten för att upprepa ett svårt stycke.

Och sist och slutligen, vid vårens ankomst, hade också han lärt sig sin bok från pärm till pärm och stolt blickande smällde han igen den

- Ur Sju bröder (övers. Elmer Diktonius)

Vid den här tiden hade Kivi förälskat sig i dottern till en gästgiveriägare, Aurora Hemmilä, en flicka med vackra och speciella ögon. Kivi överöste henne med brev. När Sju bröder kom ur trycket fick Aurora också ett exemplar. Men deras förhållande tog slut, hon gifte sig med en bonde.

Nationalskalden med en bit arsenik i fickan

Den svåra upplevelsen med Aurora Hemmilä gav upphov till många kärleksdikter, också mycket nedstämda sådana. Det var en tid då Kivi gick med en bit i arsenik i fickan. Han var ledsen och mörk i själen.

Fanjunkars i Sjundeå.
Bildtext Kammaren på Fanjunkars torp.
Bild: Yle/Fia Doepel

Omkring min själ,
vad dväljes där för ett svårmod
som höstkvällen skymmer ett öde fält?

-ur dikten Svårmod (tolkning: Thomas Warburton)

En skamfläck i litteraturen

Kivi var den första yrkesförfattaren som skrev på finska. Hans verk banade väg för andra finska författare, men under sitt eget liv blev han hårt kritiserad. Uppskattad på allvar blev han först efter sin död.

Fanjunkars i Sjundeå.
Bildtext Vid det här bordet satt Kivi och skrev.
Bild: Yle/Fia Doepel

På Fanjunkars skrev han med fjäderpenna flera versioner av Sju bröder. Romanen var en enorm satsning och Kivi skrev utan att veta om den någonsin skulle publiceras. Men så gavs den äntligen ut, och i maj 1870 kom professor August Ahlqvists recension i Finlands Allmänna Tidning. Recensionen var förkrossande. Ahlqvist skrev att innehållet var ”fattigt, barnsligt och skrattretande” - ”en skamfläck i Finlands litteratur.”

Kivi tog recensionen så hårt att han blev sängliggande i många dagar. Han hade inte varit beredd på en så häftig kritik. Han började vistas i Helsingfors, bodde än här, än där och kunde supa flera dagar i sträck.

Till slut togs han in på Lappvikens mentalsjukhus, där han var intagen från sommaren 1871 till vintern 1872.

En tom korridor på Lappvikens sjukhus
Bildtext Aleksis Kivis vilade sig på rum nummer 12 som ligger i den här korridoren.
Bild: Charlotte Lindroos
Rekonstruktion av Aleksis Kivis rum. Han blev intaget 1871, året efter att Sju bröder kom ut, vars första upplaga här ligger på taburetten, med diagnosen "kronisk melankoli".
Bildtext En sjukhussäng på Lappviken
Bild: Svenska Yle / Jessica Edén

Efter vistelsen på sjukhuset bodde han hos sin bror i Tusby. Hans hälsa vacklade, han var både apatisk och rasande. Vid jultiden år 1872 fick han hög feber. Han dog, fattig och sjuk, natten före nyår, bara trettioåtta år gammal.

Aleksis Kivis dödsstuga i Tuusby
Bildtext Aleksis Kivis dödsstuga i Tusby.
Bild: Yle
Aleksis Kivi dog i den här sängen i den lilla stugan i Tusby.
Bildtext Aleksis Kivi dog i den här sängen i den lilla stugan i Tusby.
Bild: Yle

Långt från den trolösa världen

Redan i nekrologerna fick den litterära världen trots allt upp ögonen för Aleksis Kivis storhet. I tidningen Hämäläinen skrev A.W. Lindgren att Kivis Sockenskomakarna och Sju bröder är att jämföra med verk av Walter Scott och Charles Dickens.

Lindgren förutspådde att Kivis namn kommer att leva i Finlands litteraturhistoria. Och när ett verk om finsk litteratur gavs ut i Tyskland år 1910, ”Vom Land der tausend Seen”, skrev författaren J.J. Meyer att Aleksis Kivi var ett geni och Sju bröder ett verk i klass med Cervantes Don Quijote.

Att läsa det hade säkert fått Kivi att spritta till av glädje i sin grav. I Sju bröder hade han också skrivit in några dikter. En av dem är Mitt hjärtas visa, som handlar om den lilla som får vila i en gyllene vagga i sanden. Det är en av de mest älskade dikterna i Finland, som också pekar tillbaka på Kivis längtan efter sin för tidigt döda syster. Den visar också att Aleksis Kivi inte trivdes så värst bra i den här världen.

Aleksi Kivis staty
Bildtext Aleksis Kivis staty
Aleksi Kivis gravsten
Bildtext Aleksis Kivi är begraven i Tusby.

Tuonis visten, fridens visten!
Långt från fiendskapen, tvisten,
långt från den trolösa världen

Aleksis Kivi kritiserades hårt under sin levnadstid och han fick aldrig uppleva den uppskattning som han senare fått. Kivi var den första yrkesförfattaren som skrev på finska och därför firar vi den finska litteraturens dag på hans födelsedag, den 10 oktober.

Se också följande inslag

Vem var Aleksis Kivi, är en kort presentation om författarens bakgrund och produktion.

Modersmål och litteratur - Vetamix: Vem var Aleksis Kivi? - Spela upp på Arenan

I inslaget Aleksis Kivi, Finlands nationalförfattare lär vi oss mer om hans liv och så besöker vi hans hem i Nurmijärvi, Sjundeå och Tusby.

Modersmål och litteratur - Vetamix: Aleksis Kivi, Finlands nationalförfattare - Spela upp på Arenan
Staty av Aleksis Kivi.

10 frågor om Aleksis Kivi – visste du det här om vår nationalförfattare?

Gör vårt quiz och testa din kunskap om Aleksis Kivi.

Mer om ämnet på Yle Arenan