Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Krögares dröm om uteservering på p-platsen kan bli sann

Från 2015
Uppdaterad 08.09.2015 14:04.
Manu Torchio
Bildtext Manu Torchio applåderar Helsingfors planer att ge mera plats för människor och mindre plats för bilar.
Bild: Manu Torchio

- Det här har jag drömt om länge! säger krögaren Manu Torchio om Helsingfors planer på att låta företagare hyra parkeringsplatser för provisoriska uteserveringar utanför sina lokaler.

Stadens planer är jättefina - och tyder på att Helsingfors håller på att bli ett centrum för människor istället för ett centrum för bilar.

Manu Torchio, krögare

På det här sättet kan företagare få hyra parkeringsplatser utanför sina lokaler för att bygga tillfälliga sommarkaféer eller liknande. Konceptet med så kallade parklets är känt ute i världen där det är rätt vanligt med utsmyckade oaser insprängda bland bilarna.

Stadsstyrelsen i Helsingfors behandlade på måndagen en motion om att göra om parkeringsplatser till uteserveringar. Stadsstyrelsen returnerade förslaget med krav på att man lyssnar mer på de andra företagarna och invånarna i närheten.

Vidare vill stadsstyrelsen att hyran för parkeringsrutan är såpass hög att staden får ersättning för de parkeringskostnader man går miste om. Stadsstyrelsen kommer att behandla förslaget på nytt när tjänstemännen har sett över det.

lekplats på parkeringsplats i san francisco
Bildtext I San Fransisco är hyrda parkeringsplatser mycket vanliga.
Bild: Matarozzi Pelsinger Builders & Wells Campbell photography

Restaurangägaren Manu Torchio är stormförtjust över initiativet att få hyra parkeringsrutor. Han driver de mexicanska restaurangerna Patrona, Cholo och Lucha Loco som ligger i Rödbergen och Ulrikasborg och drömmer redan om hur hans uteservering skulle se ut.

- Bäst skulle det fungera utanför Patrona på Annegatan där det finns många kontor och där invånare inte skulle störas av sorlet. Man skulle kunna dekorera serveringen med bildäck, som ett ställningstagande mot bilarna som tar över staden. Stadens planer är jättefina - och tyder på att Helsingfors håller på att bli ett centrum för människor istället för ett centrum för bilar.

Torchio hoppas också att företagarna ska få möjlighet att bygga tak över sina parklets. Dessutom önskar han sig strikta regler om hur de ska byggas, så det blir lika för alla.

Lucha Loco,
Bildtext Torchio vill gärna hyra en parkeringsplats utanför hans restaurang Lucha Loca på Högbergsgatan så länge busslinjen 18 inte stör.
Bild: Manu Torchio
parklet
Bildtext Manu Torchio har inspirerats av parklets under sina resor i bland annat Turin.
Bild: Manu Torchio

Förslaget kommer ursprungligen från en motion av fullmäktigeledamot Hannu Oskala (Gröna) och har undertecknats av 24 ledamöter. Byggnadskontoret kommer nu att utreda var man kunde testa konceptet och vilka företagare som kan tänkas vara intresserade.

uthyrd parkeringsplats i san fransisco
Bildtext I San Fransisco är det vanligt att företagare hyr parkeringsplatser som de gör om till grönskande uteserveringar.
Bild: San Francisco Planning Department

Manu Torchio tror inte att några parkeringsplatser färre skulle minska på kommersen i de små affärerna. Byggnadskontoret påpekar också att man bör ta besöks-, service- och utdelningstrafiken i beaktande så att trafiken fortsätter löpa och att trafiksäkerheten bevaras.

parklet
Bildtext Manu Torchios fru Karina Paakki och son Bruno undersöker en parklet i Turin.
Bild: Manu Torchio