Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Insidan ut – ett själsligt äventyr för både stor och liten

Från 2015
Karaktärer ur Inside Out
Bildtext Känslorna vid kontrollbordet.
Bild: ©2014 Disney•Pixar. All Rights Reserved.

Bra barnfilmer är filmer som tilltalar barnen och deras föräldrar. Insidan ut – Disney-Pixars senaste animation – är en sådan film. De minsta njuter av äventyret, medan de vuxna kan fundera på hur det egentligen är som människosjälen fungerar.

För det är just människans inre mekanismer som filmen handlar om, uttryckligen och påtagligen. Den utspelar sig inne i huvudet på nioåriga Riley. Huvudrollerna i huvudet spelar känslorna Glädje, Sorg, Rädsla, Ilska och Äckel. De står i Rileys själsliga kontrollrum, styr hennes reaktioner och arkiverar hennes minnen.

Utanför kontrollrummets fönster öppnar sig ett helt litet universum, med tankarnas tåg, fantasins nöjesfält, drömmarnas filmstudio, det omedvetnas fängelsehåla och glömskans avgrund. I centrum av hela maskineriet ligger Rileys lyckliga kärnminnen.

Inre jordbävning

Ett minne är ett klot med ett inspelat händelseförlopp, skimrande i det dominerande känslolägets färg: gult för lycka, blått för sorg, grönt för äckel och så vidare. De flesta av Rileys minnen är gula.

Men så ruskas allting om. Rileys familj flyttar från Minnesota till San Fransisco. Hon förlorar sitt hem, sina vänner, sitt ishockeylag. Hon träder in i en ogästvänlig, ny miljö där allt är främmande och skrämmande.

Hennes inre värld börjar rämna. Ett totalt sönderfall verkar allt mer sannolikt. Glädjen måste ingripa!

Skratt och tankar

Såväl stor som liten har både skratt och tankar att hämta ur Insidan ut. Glädjen upplever absurt fantasifulla äventyr i själens värld. Som när hon och Sorgen förirrar sig in i den abstrakta tankens omvandlarlåda, och förenklas, plattas till, slätas ut, slås ihop. Den yngre publiken skrattar säkert åt den mustiga animationen, medan den äldre kan meditera över den psykologiska biten, hur vi i tanken plockar isär och formar om våra känslor och erfarenheter.

Kännetecknande för de bästa barnfilmerna är att de inte förenklats för barnen, att filmen får innehålla element som kanske blir tillgängliga först när barnen blir äldre.

Men berättelsens upplägg erbjuder värdefulla tankelekar för publik i alla åldrar. Att våra känslolägen och stämningar är självständiga delar av vårt inre, delar som kan samverka och konkurrera med varandra. Att alla våra erfarenheter kopplas till våra tidigare upplevelser. Och att minnen kan formas om, och i värsta fall förloras.

Känslor utan nyansering, eller?

Liksom i alla disneyprodukter är gråzonerna utsuddade. Familjeidyllen är absolut, den hotande katastrofen total. Men eftersom det här rör sig om ett barns känsloliv, är de tvära kasten och bjärta kontrasterna inte helt omotiverade.

Till en början irriterar jag mig på att såväl Rileys föräldrar som hennes känslor så febrilt strävar efter att hon ska vara glad. En glad dag är en bra dag. Men mot slutet överraskar filmen med att avsevärt nyansera den bilden.

Barn vill och behöver tala om sina intryck. Insidan ut är en film som öppnar för långa samtal om livets stora frågor.