Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Företagen väntar bättre tider

Från 2015
Uppdaterad 07.09.2015 16:17.
Nykos nya fryslager tar form i Nykarleby.
Bildtext Byggarbeten vid Nyko i Nykarleby. Arkivbild.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Få av de små och medelstora företagen planerar att säga upp personal den närmsta tiden. De ser också en aning mer positivt på framtiden än för ett halvt år sedan.

Nästan nio av tio av företag tror att de kan behålla sina arbetstagare.

- Inom servicebranschen, industrin och byggande tror man att det till och med går att öka antalet anställda en aning. Däremot är utsikterna inom handeln de svagaste, säger ekonom Petri Malinen på Företagarna i Finland.

Det är de större företagen bland små och medelstora företag som väntas få svårast att behålla sin personal på nuvarande nivå.

Bra drag i Österbotten

Siffrorna för Österbotten liknar rätt långt hela landets.

I synnerhet verkar de österbottniska företagen planera investeringar i både maskiner och fastigheter. Där är siffrorna för Österbotten positivare än för landet i medeltal.

- Det ser man tydligt. Regionen har lite bättre drag än många andra, säger kundrelationschef John Erickson på Finnvera i Österbotten.

I synnerhet stadsregionerna Karleby, Jakobstad och Vasa ser positiva tendenser, enligt Erickson.

Botten är nådd?

Företagarna väntar sig att den ekonomiska tillväxten så småningom kommer i gång, enligt barometern. Ekonomin verkar ha nått bottenläget, och exporten väntas komma igång.

Nästan vart tredje företag uppskattar att konjunkturerna blir bättre under de kommande 12 månaderna. En knapp femtedel befarar att konjunkturerna försämras.

Företagarna i Finland, Finnvera och arbets- och näringsministeriet publicerade Barometern på måndagen. Den besvarades av drygt 6500 företagare i olika delar av Finland. Barometern för små- och medelstora företag publiceras två gånger om året.