Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Dödläge i förhandlingar om Guggenheim

Från 2015
Uppdaterad 29.11.2016 15:31.
Guggenheimtävlingens vinnare Art in the City.
Bildtext Så ser bidraget ut som vann arkitekttävlingen om ett Guggenheimmuseum. Vem som ska betala för museet är fortfarande oklart.
Bild: Guggenheimhelsinki

Insamlingen för ett Guggenheimmuseum i Helsingfors stampar på stället. Potentiella finansiärer väntar nu på signaler från den offentliga sektorn, säger understödsstiftelsens ordförande Ari Lahti.

Understödsstiftelsen för Guggenheim i Helsingfors har som målsättning att samla in 28 miljoner euro. När vinnaren i museets arkitekttävling presenterades i slutet av juni hade stiftelsen fått in omkring tio miljoner euro i privata medel.

Stiftelsens ordförande Ari Lahti säger att summan nu är större, men att målet ännu inte har nåtts.

- Vi har fått in mera pengar, men i det här skedet informerar vi inte offentligt hurdana summor det handlar om, säger Lahti till Yle Huvudstadsregionen.

I början av juni meddelade hotell- och restaurangbranschens förbund MaRa att dess medlemsföretag investerar 2,8 miljoner euro i projektet, men annars har det varit rätt tyst om vilka finansiärerna är.

Svenska Kulturfonden bidrog till Guggenheims arkitekttävling, men uppger nu för Yle Huvudstadsregionen att det inte finns några planer på att donera pengar till själva museet.

"Nu krävs signaler från offentliga sektorn"

Att staden och staten inte har förbundit sig vid projektet har bromsat privata finansiärer. Det är fråga om ett samarbete och vi måste dansa tango tillsammans.

Understödsstiftelsens ordförande Ari Lahti

Ari Lahti säger att det nu krävs att den offentliga sektorn ger signaler om att museet kan bli verklighet.

- Nu krävs att den offentliga sektorn visar att det finns förutsättningar för ett Guggenheimmuseum i Helsingfors. Pengainsamlingen har visat att privata aktörer är redo att stöda projektet, men nu borde också den offentliga sektorn agera, säger Lahti.

Är de privata finansiärerna försiktiga och väntar på signaler från Helsingfors stad och staten om att museet kan bli av?

- Jo, så är det. Att staden och staten inte har förbundit sig vid projektet har bromsat privata finansiärer. Det är fråga om ett samarbete och vi måste dansa tango tillsammans.

Vinnarbidraget kostar 118 miljoner euro att bygga

Understödsstiftelsen förhandlar just nu med Helsingfors stad och med staten om projektet.

- Förhandlingarna koncentrerar sig på två centrala frågor - vad museet kostar och hur vi kan säkerställa att museet är tillgängligt för helsingforsarna, säger biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen vid Helsingfors stad.

Understödsstiftelsen förhandlar också med Guggenheimstiftelsen i New York om licensavgifter, men i de förhandlingarna deltar inte staden.

I slutet av juni avgjordes museets arkitekttävling och till vinnare utsågs Art in the City av den franska arkitektbyrån Moreau Kusunoki Architects. Enligt Viljanen är byggnadskostnaderna för Art in the City 118 miljoner euro. Till den summan tillkommer ännu kostnaderna för beredandet av tomten vid södra hamnen där museet ska byggas.

- Nu gör vi därför nya kalkyler på vad byggandet av ett museum exakt skulle kosta, uppger Viljanen.

Den slutliga summan kan enligt Viljanen landa på omkring 130 miljoner euro. Det är ändå oklart hur stor andel av den summan som staden och staten står för. Det enda som enligt Viljanen är klart är att licensavgifterna på 28 miljoner euro inte betalas med offentliga medel.

Ritva Viljanen
Bildtext Biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen säger att politikerna i Helsingfors under hösten får ta ställning till principerna för samarbetet kring ett Guggenheimmuseum.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Viljanen: Det är tyvärr en lång beslutsprocess

De privata aktörer som väntar på signaler från staden får ännu leva i ovisshet en tid. Viljanen säger att planen är att stadsstyrelsen och stadsfullmäktige under den här hösten behandlar huvudprinciperna som staden, staten och understödsstiftelsen har kommit fram till i sina förhandlingar. Den exakta tidtabellen är ändå oklar tills vidare.

Förhandlingarna koncentrerar sig på två centrala frågor - vad museet kostar och hur vi kan säkerställa att museet är tillgängligt för helsingforsarna.

Biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen

- Då klarnar det om förhandlingarna kan fortsätta. I sista hand är det fråga om ett politiskt beslut, säger Viljanen.

Beslut om byggandet av ett museum fattas antagligen nästa år om politikerna under den här hösten är villiga att gå vidare med projektet.

Viljanen förstår frustrationen hos de privata aktörer som väntar på signaler från staden.

- Det är fråga om en lång beslutsprocess med flera steg och tyvärr måste vi avancera i normal ordning, säger Viljanen.

Kan behandlas av politikerna fastän målet för privata medel inte nåtts

Enligt understödsstiftelsens ordförande Ari Lahti är det möjligt att projektet behandlas politiskt fastän stiftelsens mål på 28 miljoner euro i privata medel inte har nåtts.

- Vi strävar ändå efter att när ett beslut om byggandet museet fattas har vi samlat in 28 miljoner.

Också Ritva Viljanen anser att det är möjligt att politikerna får behandla frågan utan att den privata potten på 28 miljoner euro är insamlad.