Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Strömberg: Alla cylindrar gnistrade till

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
basketlandslaget
Bildtext Finland visade nya muskler.

Sasu Salin och Erik Murphy fick äntligen det stöd de behövde i anfallsändan. Shawn Huff, Tuukka Kotti, Ville Kaunisto och till slut också Petteri Koponen var glödheta i rätt stund.

Att anfalla med två mot fem är en självklar katastrof och något som delvis hände mot Israel. Mot Ryssland var det igen Sasu Salin och Erik Murphy som bar poängansvaret i de inledande skedena.

Alla måste våga

Ifall det finns spelare på planen som undviker ansvar i anfallsändan av planen kan inte ett lag fungera i längden. När varje poäng är viktigt är man rädd för att missa och den vägen sabotera lagets chanser.

Mot Ryssland kom flera spelare, nästan hela laget ut ur sitt skal. Först steg Shawn Huff (lagkaptenen) fram.

Sedan var det Tuukka Kottis tur att visa upp sitt gamla jag och allra sist hittade Koponen siktet.

När matchen stod och vägde hade Ville Kaunisto is i magen, samtidigt som Murphy spelade med otrolig säkerhet och Sasu Salin sprudlade av självförtroende.

Då är det möjligt att besegra Ryssland.

Försvaret, jo och nej

Finlands försvar hade "scoutats" noggrannt av Ryssland, som spred ut sina skyttar i periferin för att få utrymme under korgen.

Då Finland kan tvinga motståndaren att spela bollen in under korgen via kanterna har man uppnått ett av delmålen. Då kan man försvara med två mot en i tre sekunders området.

Rysslands spelfördelare Dimitry Khvostov lyckades inledningsvis passa bollen direkt till centern i mitten, vilket var giftigt.

Visa "vargar" lär sig

Sakta men säkert läste finländarna in sig på Rysslands anfall för att täppa till i mitten.

Då steg Vitaly Fridzon fram med sina grymma treor (4/7) dessutom med gott stöd Dimitry Khvostov (2/4).

När ingen annan lyckades koppla greppet på Fridzon var det Huffs tur att ta på sig uppdraget och där var det stopp för ZSKA-spelaren.

Koponens apa nu borta

I VM för ett år sedan var det Koponen som misslyckades i de sista avgörande sekunderna i två matcher som kunde ha fört Finland vidare.

Då var Koponen helt utmattad efter att ha spelat alltför många och tunga minuter.

Nu har Dettmann matchat sin juvel lite försiktigare och efter att Koponen visat varför han är en superstjärna genom att sätta det matchavgörande skottet, föll den "apa" som suttit på hans axlar äntligen bort.

Gångjärnen gnisslade men dörren står nu öppen för avancemang till playoff-skedet.

Bosnien & Hercegovina nästa. Nu gäller det att hålla motorn på fulla varv.