Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Talman Lohela efterlyser glad internationalism

Från 2015
Uppdaterad 07.09.2015 21:48.
Riksdagens talman Maria Lohela (Sannfinl) i Yle-intervju, hösten 2015
Bildtext Gladare och mer internationell vill talman Maria Lohela göra riksdagen.
Bild: Bengt Östling/YLE

Inga ambitioner att reformera riksdagens arbete, annat än i en gladare riktning. Ingen önskan att styra debatten, i synnerhet inte då riksdagsledamöter skriver texter på Facebook på sin fritid.
Talman Maria Lohela (Sannf) öppnar höstsäsongen i Finlands riksdag.

- Talmannen har sina fullmakter i riksdagshuset, inte i samhället i allmänhet, konstaterar Maria Lohela. Talmannen ska inte styra den politiska debatten eller kommentera riksdagsmännens politiska uttalanden.

Talmannen anser sig därför inte kunna kommentera sin partikamrat Olli Immonens uttalanden från i somras.

Riksdagen som institution blandar sig inte i riksdagsmännens åsikter. I synnerhet inte när de tillkommer utanför arbetstid eller utanför arbetsperioderna.

Slutsnarvlat i plenisalen

Talmannen Maria Lohela inledde sin höstsäsong med en presskonferens i riksdagens tillfälliga lokaliteter i Sibelius-Akademin. I plenisalen har akustiken förbättrats under sommaren.

Nu ska hörbarheten och synligheten bli bättre. Men också riksdagsmännen måste komma ihåg att man möts i en konsertsal, som tydligen inte passar så bra som plenisal.

- Det är viktigt att alla riksdagsledamöter känner ansvar för att arbetssituationen är lugn och behärskad, säger talmannen och menar tydligen att riksdagsmännen måste sluta snarvla från sina platser. Annars får talmannen ta till klubban för att få tyst i salen.

Inte som tidigare talmän

Riksdagsledamot Maria Lohela från Åbo var Sannfinländarnas överraskningsnamn som talman efter att den nya regeringen hade tillträtt i maj. Hon fyller kanske inte helt den typiska talmansrollen som värdeledande äldre statsman med lång politisk erfarenhet. Det medger hon själv.

- Många undrade säkert vem den där Maria Lohela är, både i tv-sofforna och bland er här, sa Maria Lohela på tisdagen till de politiska journalisterna på plats på presskonferensen.

Kunde vara fler kvinnliga kolleger

Talmannens första månader har gått åt till att bekanta sig med arbetet och riksdagens personal som hon – givetvis – berömmer. Allas arbete är lika viktigt, betonar hon.

I övrigt har hon hunnit besöka både en konferens för världens samtliga parlamentstalmän i New York och ett möte i Stockholm för de nordisk-baltiska talmännen, där många av hennes kolleger redan kommer från andra uppryckande populistiska missnöjespartier.

I New York hölls också ett möte för världens alla talmän av kvinnligt kön.

– De är 46 stycken. Det antalet kunde vara större, men är ju inte helt litet, noterar hon.

Vill inte riva sönder och bygga eget

Maria Lohela bekräftar det som har sagts om henne; hon vill inte göra stora reformer i riksdagens arbete. Målsättningen är bara att göra ett så gott arbete som möjligt.

- Min inställning till riksdagen är inte att få något speciellt förändrat, eller riva sönder och bygga upp något på nytt, för att kunna säga, det har jag gjort.

Viktigare är att allt löper, att alla kan påverka sitt arbete. Några stora förändringar behövs inte, förutom dem som redan är igång.

Men det betyder inte att allt står stilla. Det går att bygga en bättre arbetsatmosfär ändå, säger Maria Lohela.

Mer skratt i riksdagen!

De små detaljer den nya talmannen vill föra in är en politik av öppenhet, dialog och glädje.

- Trots att riksdagen är en värdig institution med långa traditioner måste vi också kunna vara glada, sa Maria Lohela på tisdagens presskonferens.

Hon betonade det internationella samarbetet.

- För mig själv är internationella frågor naturliga, jag trivs i internationella kretsar, de är värdefulla och nödvändiga, sa talmannen.

Hon vill främja och förbättra en internationell dialog och samarbete, på samma sätt som föregående talmän.

Inhemsk ekonomi dominerar hösten

Talman Maria Lohela undvek frågor om flyktingkrisen på tisdagens presskonferens.

Hon hoppas att riksdagen för en öppen och uppbygglig lösningscentrerad diskussion, för att på något sätt lösa den humanitära kris som den breda strömmen av flyktingar utgör.

De stora frågorna i höst gäller ändå inhemsk ekonomi.

- Allmänt taget är Finlands situation förskräckligt svår, säger talmannen. Detta land är i svåra ekonomiska svårigheter, förväntningarna på regeringen är stora. Listan över ogjorda saker är lång. Ingen har en dundermedicin och vi kan inte förvänta oss bättre tider, säger talmannen Maria Lohela.

Hon hoppas att riksdagsmännen är beredda att jobba hårt för de stora och aktuella frågorna.

En livlig höst väntar, med ett budgetförslag som kommer inom några veckor, och två tilläggsbudgeter. Många stora lagförslag är på kommande, bland annat ersättningen för samhällsfördraget och förändringar i pensionssystemet.

Det konkretiserade regeringsprogrammet med spetsprojekten ska behandlas, liksom några nya medborgarinitiativ. Det återstår att se hur aktiv oppositionen blir.

På svenska?

När Maria Lohela blev vald till talman sa hon att hennes svenska inte räcker för en intervju.

Från historien dök det också upp blogginlägg där hon ville avskaffa både den obligatoriska skolsvenskan och svenskan som nationalspråk i Finland.

Nu har hon studerat svenska under sommaren, berättar hon, och lovar intervjuer på svenska i framtiden.

När den intervjun kan göras vill hon ändå inte slå fast idag.

Diskussion om artikeln