Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esbopolitiker vill hjälpa också vuxna asylsökande

Från 2015
Uppdaterad 10.09.2015 12:08.
Ali Abdirahman, socialdemokrat i Esbo fullmäktige
Bildtext Ali Abdirahman (SDP) kom till Finland från Somalia på 1990-talet, hans förslag om att Esbo ska reservera resurser för mottagning av invandrare fick stort bifall i stadsfullmäktige.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

I Esbo finns en flyktingförläggning endast för minderåriga. Nu vill många Esbopolitiker utreda möjligheten att öppna en flyktingförläggning som kan ta emot också vuxna asylsökande.

Helsingfors stad driver fyra flyktingförläggningar, en av dem i Evitskog i Kyrkslätt. Esbo har en flyktingförläggning för minderåriga barn.

Men nu har De gröna och SFP har lämnat in en gemensam motion där de kräver att staden snabbt utreder vilka utrymmen det finns som kunde användas som nödlogi, samt utreder möjligheterna att öppna en flyktingförläggning som kan ta emot också vuxna asylsökande.

Nina af Hällström, SFP, suppleant i Esbo fullmäktige
Bildtext Nina af Hällström, SFP.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

SFP: Esbo måste bära sitt ansvar

- Vi tycker det är viktigt att Esbo bär sitt ansvar i den här frågan. Kriget i Syrien har bidragit till det att många är på flykt och jag tycker att Esbo som är en stor stad ska ta sitt ansvar. Vi ska vända på alla stenar och se om vi hittar ställen där flyktingarna kan bo, säger Nina af Hällström som är viceordförande för SFP:s fullmäktigegrupp.

- Jag kommer ihåg hur jag för åratal sedan behövde hjälp när jag kom till Finland, säger fullmäktigeledamot Ali Abdirahman (SDP).

Ali Abdirahman föreslår att fullmäktige hemställer att Esbo på grund av läget i världen reserverar resurser för mottagning av invandrare och för integrationsåtgärder.

De gröna: Vi måste hjälpa människor som flyr krig och förtryck

Saara Hyrkkö, de grönas fullmäktigeledamot i Esbo
Bildtext Saara Hyrkkö, De gröna.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Under fullmäktigemötet på måndag kväll samlade De grönas och SFP:s motion 42 namnteckningar. Bland dem som undertecknat motionen finns förutom ledamöter från De gröna, alla socialdemokratiska ledmöter i Esbo fullmäktige och en del av Samlingspartiets ledamöter.

- När det är fråga om en så allvarlig situation som det är nu, när vi har den största flyktingkrisen sedan andra världskriget, så tycker jag det är självklart att vi både i Esbo och i hela Finland måste göra allt vi kan för att hjälpa människor som flyr krig och förtryck, säger fullmäktigeledamot Saara Hyrkkö (Gröna).

Samlingspartiet samarbetar gärna

Pia Kauma, gruppordförande för Samlingspartiet i Esbo.
Bildtext Pia Kauma, Samlingspartiet.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Samlingspartiets Pia Kauma uttrycker sig försiktigt om partiets syn på flyktingfrågan. Hon vill att saken ska tas upp på stadsstyrelsens möte om en vecka.

- Jag tycker det är viktigt att vi tar upp saken i stadsstyrelsen så fort som möjligt. Det är alldeles nyligen som det har blivit klart för oss hur omfattande frågan är, vi vet inte hur många asylsökande det sist och slutligen finns. Det är tidigt att säga hur många som kan komma till Esbo. Men vi samarbetar förstås, det är inte bara en fråga för Helsingfors och Vanda, säger Pia Kauma, Samlingspartiets gruppordförande i Esbo fullmäktige.

Sannfinländare: Nej till vuxna asylsökande

Teemu Lahtinen, sannfinländare i Esbo fullmäktige
Bildtext Teemu Lahtinen, Sannfinländarna.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Sannfinländarna understöder inte tanken på att öppna nya flyktingförläggningar i Esbo.

- Tillsvidare har vi tolererat att en måttlig mängd minderåriga asylsökande tillfälligt placeras här, men staden har inte utrymmen för en större flyktingförläggning, säger fullmäktigedamot Teemu Lahtinen (Sannf).