Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

BND: Islamiska staten använde senapsgas mot kurder

Från 2015
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Kurdiska peshmergakrigare i Makhmour i augusti 2014.
Bildtext Kurdiska peshmergakrigare i Makhmour i augusti 2014.
Bild: EPA/MOHAMMED JALIL

Extremistgruppen Islamiska staten använde senapsgas mot kurdiska Peshmerga-styrkor i norra Irak i mitten av juli. Det har den tyska underrättelsetjänsten BND kommit fram till.

Den tyska underrättelsetjänsten BND har haft tillgång till blodprover från kurdiska soldater som stridit mot IS och proverna visar att de utsatts för attacker med senapsgas. Det rapporterar tyska Bild, med hänvisning till källor inom BND.

Redan i mitten av juli misstänkte USA att 60 kurdiska soldater hade skadats i en granatattacker med kemiska vapen i staden Makhmour, nära Irbil i norra Irak. Tyska militärer som tränade kurdiska styrkor i närheten bekräftade då att 60 kurdiska soldater led av andningsproblem efter en attack från IS.

BND tror att senapsgasen antingen kommer från den irakiske ex-diktatorn Saddam Husseins gamla lager eller att IS låtit tillverka stridsgasen själv efter att ha erövrat staden Mosul och universitetet där.

Flera rapporter om giftgaser också i Syrien

I augusti rapporterade aktivister i staden Marea, i norra Syrien, att IS använt sig av giftgas i en attack mot staden. Då uppgav Läkare Utan Gränser att åtminstone fyra människor visat symptom som tydde på att de utsatts för någon form av giftgas.

Det misstänks finnas kvar kemvapen också i den syriska regimens lager. Syriens regering lovade förstöra alla sina kemiska vapen efter att hundratals civila dog i en attack mot en förort till Damaskus i augusti 2013. 1 300 ton kemvapen överlämnades till FN och Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW. Flera incidenter tyder ändå på att president Bashar al-Assad behöll en del av sina kemiska vapen och att de använts av regimens styrkor också senare.

Vad gäller just senapsgas så behövs stora mängder för att den ska vara omedelbart dödlig. Gasen kan ge skador som liknar brännskador och kan senare leda till nedsatt immunförsvar och cancer. Senapsgas användes främst under första världskriget.