Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Familjer från Nord- och Sydkorea kanske får träffas igen

Från 2015
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
En 87-årig sydkoreansk kvinna (t.h.) träffar sin 84-åriga syster under en återförening i Nordkorea i februari 2014.
Bildtext En 87-årig sydkoreansk kvinna (t.h.) träffar sin 84-åriga syster i Nordkorea i februari 2014.
Bild: EPA/LEE JI-EUN

Nord- och Sydkorea har kommit överens om ett nytt möte för familjemedlemmar som skiljdes åt under Koreakriget. Många vill få återse sina släktingar en enda gång innan de dör, men också den här återföreningen kan komma att ställas in.

Efter dygnslånga förhandlingar mellan Nord- och Sydkoreas Röda Kors-avdelningar kom länderna överens om att 100 människor från vardera landet ska få träffas på semesterorten i de nordkoreanska Diamantbergen 20-26 oktober.

Motsvarande planer har under senare år ofta gått om intet. Också den här gången finns det risk för att återföreningen inte blir av.

Sydkorea hade velat att återföreningen arrangeras så fort som möjligt, men Nordkorea insisterade på att mötet sker först efter att det styrande kommunistpartiet, Koreas arbetarparti har firat sitt 70-årsjubileum. Det finns farhågor om att Nordkorea exempelvis kan avfyra en långdistansmissil till ära av jubiléet och då skulle återföreningen med stor sannolikhet ställas in.

66 000 sydkoreaner står på väntelistan

Flera miljoner koreaner skiljdes åt under Koreakriget 1950-53. De flesta har redan dött utan att de någonsin fick återse sina släktingar på andra sidan om stilleståndslinjen. Under de senaste fem åren har bara en återförening verkställts, i februari 2014.

Ungefär 22 500 koreaner har hittills fått delta i den här typen av återföreningar. 18 800 av dem har fått träffas, medan resten av dem har fått mötas per videolänk. De får den här chansen en enda gång i sitt liv.

Bara i Sydkorea står 66 000 människor på väntelistan för de här träffarna. Många av dem är 80-90 år gamla.

Tuff urvalsprocess

Det är bara ett fåtal som får delta i de sällsynta återföreningarna och urvalsprocessen är hård. Då träffarna sedan dessutom ofta ställts in, blir processen extra traumatisk.

Inför den senaste återföreningen lottades 500 kandidater ut i Sydkorea med hjälp av ett datorprogram. Kandidaterna intervjuades och genomgick hälsogranskningar. Enligt nyhetsbyrån AFP fanns 200 kandidater kvar efter det. Nordkoreanska familjemedlemmar till 100 av dem visade sig fortfarande vara vid livet och tilläts delta i återföreningen.

Inför den återförening som nu planeras har sydkoreanska myndigheter meddelat att Sydkorea tänker lämna in en lista på 50 sydkoreaner som misstänks i tiderna ha tagits som krigsfångar i norr. Om någon av dem visar sig vara vid liv ska deras familjemedlemmar i Sydkorea prioriteras för årets möte.