Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

José Feliciano 70 år

Från 2015
Uppdaterad 10.09.2015 09:34.
José Feliciano spelar gitarr och sjunger i mikrofon.
Bildtext Den 10 september fyller José Feliciano 70 år
Bild: EPA / Patrick Seeger

Med mer än femtio år av karriär bakom sig kunde José Feliciano med rätta slå sig till ro som pensionär, men han har inte tröttnat på ett liv med konserter, turnéer och nya skivor. Dagarna som popidol på 60- och 70-talet är förbi, men inom den latinamerikanska musiken är han fortfarande en stor stjärna.

Hans musikintresse vaknade tidigt. Som sexåring lärde sig den unge José spela dragspel, och snart fortsatte han med gitarr, för att på kort tid bli virtuos på instrumentet. Musiken var från första början hans väg ut ur fattigdomen, runt de begränsningar hans handikapp innebar.

Född blind

José Feliciano är nämligen blind sedan födseln. Han föddes den 10 september 1945 som ett av elva barn i en fattig familj i Puerto Rico. När han var fem år gammal emigrerade familjen till New York, och José växte upp i de latinamerikanska kvarteren i Spanish Harlem, där han gick i en skola för synskadade.

I tonåren skaffade han sig fickpengar genom att uppträda på klubbar och caféer, både som soloartist och med sin jazztrio. Här en glimt av jazztrion i Josés första TV-framträdande, CBS:s 'Amateur Hour' från 1962. Videon fortsätter med två andra virtuosa framträdanden från 60-talet.


Upptäckt i Greenwich Village

Det var ändå inte TV utan folkklubbarna i Greenwich Village i New York som blev José Felicianos språngbräda till berömmelse. Där uppträdde han jämsides med storheter som Bob Dylan och Joan Baez, och det var där han blev upptäckt.

1964 fick han chansen att spela in sin första skiva, det tvåspråkiga albumet 'The Voice and Guitar of José Feliciano'. Det blev snabbt fler. Redan inom ett par år hade José spelat in ett halvdussin album på spanska och engelska.

Slog igenom på spanska

Sitt första stora genombrott fick han faktiskt på spanska. Efter en lyckad festivalspelning i Argentina 1966 blev han på stående fot erbjuden att spela in ett album med boleros. Resultatet blev en oväntad succé, och skivan lade grunden till hans enorma popularitet i Latinamerika.

På engelska slog han igenom 1968 med albumet 'Feliciano', som blev en världsomfattande framgång. Här ingår låtar som 'California Dreaming' och 'Light My Fire', som blivit bestående inslag i hans repertoar. Ingendera låten var från början hans egen, men hans versioner hör till de mest spelade och omtyckta.


Andra milstolpar i José Felicianos karriär är julsången 'Feliz Navidad' från 1970 - en av hans få egna kompositioner - och megahiten 'Che sarà' från 1971, som kom till mest av en slump. José Feliciano var inbjuden som gästartist till sångfestivalen i San Remo, och till hans uppgifter där hörde att framföra sin tolkning av 'Che sarà', som i tävlingen sjöngs av kvartetten Ricchi e Pòveri. Josés tolkning blev en succé, och han spelade själv in sången i tre olika versioner, på italienska, spanska och engelska. Här en spanskspråkig upplaga från början av 70-talet.


Senare karriär

Mot slutet av 70-talet började José Felicianos engelskspråkiga karriär mattas av, men samtidigt ökade intresset för den latinamerikanska musiken. José satsade nu allt mer på sin spanskspråkiga publik, och på 80-talet då han mer eller mindre försvann ur synhåll för den europeiska publiken spelade han in en lång rad succéalbum för den latinamerikanska marknaden.

De latinamerikanska framgångarna har fortsatt på 90- och 2000-talet med Grammynominerade och -belönade album som 'Señor Bolero', 'Señor Bachata', 'Con Mexico en el Corazón' och många fler.

José Feliciano har också flitigt gästspelat på andra artisters skivor. Han är en mångsidig artist som gärna uppträder tillsammans med kolleger från olika länder, både live och på skiva. Här sjunger han duett med kubanskfödda Gloria Estefan.

Med ett sjuttiotal album bakom sig håller José Feliciano ännu fart på karriären, och särskilt i den spanskspråkiga delen av världen är han fortfarande en stor stjärna. Sjuttio år är ingen ålder! Feliz cumpleaños, José!

Musik med José Feliciano kan du höra i Café Continental i Radio Vega onsdagen den 9.9 kl. 18.03. Repris torsdag 10.9 kl. 21.05. Efter det ligger programmet på Arenan i 30 dagar.

Mer om ämnet på Yle Arenan