Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skyddsvall rasade ner i Lappfjärds å

Från 2015
Förstärkning av åkanten i Lappfjärd
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Janne Smeds i Lappfjärd har fått nog av myndigheternas långsamma process för att få Lappfjärds å i skick. Sedan ån svämmade över två gånger samma år, har vattnet börjat äta sig in under marken, speciellt där ån går i kurvor.

Smeds vill att de ansvariga myndigheterna ska agera nu för att förhindra olyckor.

Nyligen rasade grannens skyddsvall ner i ån och jordskred sker titt som tätt längs åkanten där Janne Smeds bor.

Janne Smeds
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Oroar sig för barnen

Som småbarnspappa är Janne Smeds rädd att något allvarligt ska hända när jordmassorna börjar röra på sig. Också tyngden från vallarna kan påverka.

- Vi har ju haft tur att alla ras har skett nattetid och vi har lagt märke till dem på morgonen. Men man kan ju bara tänka den tanken när barnen leker i närheten av ån vad som kan hända.

Mobil skyddsvall vid Lappfjärds å
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Vall rasade ner i ån

Eftersom ån rasade in igen nyligen med vallar och allt hos Smeds' granne, pågår just nu arbetet med att ge stadga åt åkanten med pålar.

- Det här blir inte gjort på alla ställen, utan bara där det har rasat.

Janne Smeds hoppas att hans skyddsvall, en cirka halv meter hög mur av betongsten, ska hålla i minst femtio år. Han är rädd att den bara håller i ett år.

- Det här är ett av de ställen där ån inte är förstärkt. Jag är jätteorolig att något ska hända.

Vem bär ansvaret ifall någon dör i jordskreden?

Hans oro fick honom att skriva ett e-postmeddelande med några frågor till myndigheterna. Han publicerade också inlägget på sin facebooksida.

Bland annat vill Janne Smeds veta vem som ska hållas ansvarig om en människa dör till följd av ett jordskred i ån.

- Om större jordmassor flyttar sig gör räddningsmyndigheterna allt för att rädda liv och egendom, säger vattenresurschef Liisa Maria Rautio på Närings- trafik och miljöcentralen.

Hon säger att många av de österbottniska åarna är osäkra speciellt när det regnar mycket.

- Om man rör sig mycket på strandkanten kan det hända att jordmassorna ramlar ner i vattendraget. Det som människorna gör på åkanten inverkar också när det blir sådana här problem, säger Rautio.

"Måste agera nu"

Janne Smeds frågar vidare: "När kommer grundproblemen att åtgärdas i Lappfjärds å?", och "är fiskar och buskar och paragrafer viktigare än människoliv och egendom?"

- Jag har inte hunnit gå igenom allt ännu, men i princip är både människan och naturen viktiga. Vi försöker hitta balansen

Liisa Maria Rautio kommer att ge svar till Janne Smeds. Smeds har också skickat brevet till andra ansvariga personer på Närings-, trafik- och miljöcentralen.

- Nu är det slut lekt. Nu måste ni agera, skriver han i brevet.

Han hoppas att det ska bli fart på åtgärderna för att komma åt grundproblemen i ån. Han påpekar att det är fråga om att återställa ån i ett skick som den var i tidigare, innan den började slamma igen.