Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vanda öppnar jättelager för kasserad mat

Från 2015
Uppdaterad 08.09.2015 13:09.
Mathjälp Vasa delar ut mat flera gånger i veckan.
Bild: Yle/Markku Hautala

En gigantisk logistikcentral för kasserad mat öppnar i Björkby i Vanda på tisdagen. Varje vecka åker cirka 7000 kilo mat genom lagret.

Lagret ska fungera som en mellanhand mellan affärer som donerar mat de inte längre kan sälja och organisationer, föreningar och församlingar som delar ut mat till behövande.

Lagret för den ratade maten, som troligen är Finlands första i den här storleksklassen, är ett samarbete mellan Vanda stad och några församlingar.

Vi har lokalen och vi får mera arbetskraft, men bilarnas antal är ett problem. Vi har bara två paketbilar till vårt förfogande.

― Hanna Kuisma, projektchef, Vanda stad

Lagerbyggnaden är 350 kvadratmeter stort och har ett kylrum på 40 kvadratmeter.

- Vi erbjuder ett kylrum, lagerutrymme och transport åt de som delar ut mat, säger projektchef Hanna Kuisma på Vanda stad.

Stöda inte konkurrera

I dagsläget finns det över tio aktörer som delar ut mat i Vanda.

- De är små aktörer som alla tidigare själva hämtat mat från vissa affärer. För vår del får de gärna fortsätta med det – all ära åt de som gör detta hedersvärda arbete.

Kuisma poängterar att staden inte vill tränga undan någon aktör som delar ut mat. Istället vill man bättre kunna stöda både de som donerar och delar ut maten och framför allt de Vandabor som behöver den.

Man kommer inte att dela ut mat direkt till de behövande vid lagret.

Tusentals kilo mat i veckan

Lagret stod klart i juli och sedan dess har man inlett verksamheten småskaligt. Enligt Kuisma har man kört ut 7000 kilo mat i veckan.

- Vi har lokalen och vi får mera arbetskraft, men bilarnas antal är ett problem. Vi har bara två paketbilar till vårt förfogande, säger Kuisma.

Sammanlagt 15 affärer från HOK-Elanto och Suomen Lähikauppa är med i samarbetet. Dessutom kommer Arla Foods med mat från fabrikerna i Sibbo två gånger i veckan. Samarbetet med Arla kunde inledas tack vare det nya lagret, eftersom kylrum är en nödvändighet då man handskas med mejeriprodukter.

"Vi vill ordna mathjälp på ett mänskligt sätt"

Lagret är en del av Vandas projekt Gemensamt bord som strävar efter att hitta flera metoder för att ge mathjälp.

- Här i lagret är det också frågan om mycket annat än logistik. Vi tänker mycket på hur vi ska få brödköerna att försvinna och matutdelningen organiserad på ett mera mänskligt sätt, säger Kuisma.

Vanda stad och församlingarna står tillsammans för lagrets byggnads- , logistik- och verksamhetskostnader. Enligt Kuisma är det inte frågan om något tillfälligt experiment utan lagret ska bli en varaktig del i Vandas mathjälpsverksamhet.


Text: Ilona Turtula
Översättning: Hanna Rundell