Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Starka reaktioner är vardag för Malin

Från 2015
Uppdaterad 09.09.2015 08:48.
Malin Knip
Bildtext Malin Knip reagerar starkt på yttre intryck, till exempel solljus.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Malin Knip kände sig länge konstig och udda. Att hon var mesig och lite känslig. Det visade sig att hon hör till den del av befolkningen som är extra känsliga, det vill säga highly sensitive person (HSP).

En sådan person registrerar fler känslomässiga intryck, de reagerar starkare på stimulans utifrån och infrån och bearbetar intryck på ett djupare plan.

- Jag är ganska känslig för all slags stimulans som kommer utifrån; värme, köld, ljud, ljus och hur andra människor beter sig, säger Knip.

Sinnena är inte bättre

Människor med HSP har inte bättre hörsel, syn eller känsel än andra. Det är sättet på hur de bearbetar intrycken som gör dem extra känsliga. Man tror att det är något som händer på vägen till hjärnan eller i hjärnan. Intrycken blir starkare och djupare.

- För mig kan det ta sig uttryck till exempel när jag åker bil. Det kan lång tid för mig att ställa in allt i bilen. Värmen ska vara exakt rätt, fläkten ska vara på lagom nivå och lyser solen måste jag ha solglasögon, säger Knip.

Även kontakten mellan människor påverkas.

- Till exempel kan jag ganska lätt bli sårad när människor säger något som de kanske egentligen inte menar något illa med.

En normal variant av människor

HSP är ingen diagnos och det finns heller ingen behandling för det.

- Det här är bara en normal variant av hur människor kan vara. Det handlar mera om att de personer som är högkänsliga måste läsa på, hitta likasinnade och lära sig vad det innebär att vara HSP.

Det är ganska vanligt att vara HSP. Man räknar att 15-20 procent av jordens befolkning är en highly sensitive person. Det är lika mycket män som kvinnor som är det. Det är också vanligt inom djurvärlden.

HSP behövs i flocken

Man tror att det fyller en funktion i både djur- och människoflockar att det finns en viss mängd personer som är extra känsliga.

- Det har att göra med flockens överlevnad att inte alla är sådana som direkt rusar in på krigsfältet utan att vissa stannar upp och pejlar läget. Att det finns någon som kollar om den lilla nyfödda valpen mår bra eller noterar att gamlingen har problem med hjärtat. Det skulle inte heller gå att alla är HSP, det behövs olika sorters personer i en flock.

Hoppas kunna hjälpa

På tisdag kväll klockan 19 föreläser Malin Knip om HSP vid Korsholms vuxeninstitut. Hon hoppas att det kommer likasinnade och att hon kan hjälpa dem. Så att de inte behöver gå lika länge som hon och fundera vad som är konstigt.

- Jag vill att de ska förstå att de är precis som det är meningen att de ska vara.

- Jag brukar säga att i stället för att försöka anpassa sig till livet så ska man försöka anpassa livet efter sig själv. Kanske försöka göra saker på ett annat sätt än tidigare. Man ska inte pressa sig, utan gå den enkla vägen.

Malin Knip om syndromet HSP- det vill säga överkänsliga personer

3:38