Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Metallutbildning för vuxna lockar inte i Pargas

Från 2015
Svetsmaskin i lastbilsfabriken i Karis.
Bildtext Arkivbild. Vid Axxell hoppas man nu att fler söker sig till utbildningen.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Det ser dåligt ut för den nya maskinmontörsutbildningen för vuxna som skulle börja vid Axxell i Pargas i september. Hittills har skolan fått in endast hälften av de ansökningar som krävs för att utbildningen ska dra igång.

Som det ser ut nu krävs det tolv studerande för att utbildningen ska bli av, hittills har skolan tagit emot sex ansökningar.

Ansökningstiden har nu förlängts till den 14 september och skolan har aktivt marknadsfört utbildningslinjen på bland annat sociala medier. Vid Axxell hoppas man nu att fler söker sig till utbildningen.

- Efter att metallutbildningen för ungdomar lades ner för ett år sedan fick vi en andra chans, så det känns inte så bra om utbildningen inte blir av, säger enhetschef Susanne Karlsson.

Enligt Karlsson är det möjligt att skolan endast erbjuder delexamen istället för helexamen ifall maskinmontörsutbildningen inte lockar tillräckligt med sökande. Det kunde bli fråga om en delexamen i svetsning som endast skulle pågå i några månader, förklarar Karlsson.

- Vi har inte haft möjlighet att erbjuda delexamen i svetsning sedan mitten av 1990-talet och det skulle vara en chans för företag att hålla sina anställda uppdaterade med det nyaste inom branschen.

Axxells huvudargument till att sätta punkt för metallutbildningen för ungdomar i Pargas ifjol var att det helt enkelt inte fanns tillräckligt många sökande.