Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ventiler med förfalskade papper på Hästholmen

Hästholmens kärnkraftverks huvudbyggnad.

Kärnkraftverket i Lovisa byter ut två ventiler som kanske inte uppfyller kvalitetskraven. Partihandeln som säljer råmaterial till ventiltillverkaren har förfalskat testningscertifikaten.

Kärnkraftverken i Lovisa och i Olkiluoto har fått ventiler med förfalskade testningscertifikat meddelar Strålsäkerhetscentralen (Stuk).

Enligt Stuk har ventilerna inte påverkat säkerheten på kärnkraftverken.

– En del rätta certifikat finns, men alla extra materialtester har nödvändigtvis inte gjorts, utan man har bara skrivit de här certifikaten, säger vice direktör Tomi Routamo på kärnkraftverkens övervakningsenhet.

I vissa fall har testresultaten förfalskats, då de inte har haft godkänt resultat.

Två ventiler i Lovisa byts ut

Totalt handlar det om ungefär 300 ventiler med förfalskade papper. En del av dem ligger fortfarande i förråd och får inte användas medan man utreder saken.

– Ventilerna har inte använts på de rör som är viktigast för säkerheten, säger Routamo.

Enligt ett pressmeddelande från Fortum har man beslutat att byta ut två av de ventiler som finns på kärnkraftverket i Lovisa. Tomi Routamo från Stuk säger att man inte kunde vara säker på att de uppfyller kraven.

En av ventilerna har redan bytts ut och den andra byts ut inom en snar framtid.

Industrins Kraft som driver kärnkraftverket i Olkiluoto säger att man har gått igenom sina ventiler, och att de alla uppfyller standarden.

Inte bråttom med informationen

De förfalskade pappren uppdagades i juli. Då meddelade företaget som säljer ventiler till kärnkraftverken att metallpartihandeln som säljer råmaterial till tillverkaren hade förfalskat testningscertifikat.

Enligt Stuk valde man att berätta om de förfalskade dokumenten offentligt först nu, eftersom man ville utreda saken först.

– Redan i ett tidigt skede konstaterade vi att det inte var frågan om någon allvarlig sak. Vi hade inte heller bråttom med informationen, säger Routamo.

Enligt Stuk har samma ventiler också levererats till kärnkraftverk i andra länder.

Källa: Yle Kymenlaakso