Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Styrketräning

Från 2016
Uppdaterad 18.05.2016 10:43.
Gymnastik - Vetamix: Styrketräning - Spela upp på Arenan

Styrketräning är något som vem som helst kan hålla på med. Styrketräning kan göras både med och utan extra vikter. Att styrketräna gör mycket gott för hälsan bara man ser till att ha bra teknik och äta tillräckligt. För att undvika skador kan det löna sig att börja träna helt utan, eller med relativt lätta vikter, så att man först lär sig de rätta rörelsebanorna.

För att bygga muskler är det viktigt att äta tillräckligt och proteinrikt. Man behöver dagligen få i sig mellan ett till tre gram protein per kilogram kroppsvikt. Det betyder att en person som väger 50kg borde få mellan 50 och 150g protein per dag, lite beroende på vad och hur man tränar. Kolhydraterna skall utgöra ungefär hälften av det dagliga näringsintaget.

För att bygga större och starkare muskler krävs det också att man vilar tillräckligt mellan träningspassen. Under själva träningen så söndrar man nämligen sina muskler och då man sedan vilar efteråt så repareras de igen. Då bygger kroppen dem samtidigt lite starkare än de var innan.

Diskussion om artikeln