Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Migrationsverket mångdubblar personalen i Åbo

Från 2015
Flyktingförläggning i Pansio, Åbo
Bildtext Flyktingförläggningen i Pansio, Åbo.

Migrationsverket utvidgar sin verksamhet i Åbo. Personalmängden kommer att mångdubblas i höst. Orsaken är den ökande mängden asylsansökningar som lämnas in.

I nuläget har Migrationsverket fyra anställda i Åbo. Nu ska Migrationsverket anställa drygt 20 personer till. I november kommer personalstyrkan att ligga på närmare 30 personer. Det berättar överinspektör Juho Repo vid enheten i Åbo.

Migrationsverket kommer alltså att grunda ett nytt resultatområde i Åbo. Enheten kommer att fungera självständigt och ledas av en chef, som fattar beslut om personen beviljas asyl eller inte. Den möjligheten finns inte i Åbo i nuläget.

För tillfället söker Migrationsverket efter nya utrymmen för verksamheten i Åbo. De nuvarande lokalerna räcker inte till.

Behovet att flytta asylsökande minskar

Nu då Migrationsverket satsar resurser på enheten i Åbo borde asylansökningsprocessen bli snabbare.

- Vi kan inte behandla alla ansökningar som strömmar in till Åbo med den personalmängd som vi har i nuläget. Många av de asylansökningar som skickas hit behandlas på en annan ort, såsom i Helsingfors, berättar Repo.

Det här leder också till att en del av de som ansöker om asyl är tvungna att flytta från flyktingförläggningen i Åbo till en annan ort i väntan på ett beslut.

- Nu borde ansökningsprocessen försnabbas. Behovet att flytta på asylsökande från Åbo till en annan ort minskar också och de som ansöker om asyl behöver inte åka så långa vägar för sina intervjuer, säger Repo.