Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Asylärenden överhopar polisen i Österbotten

Från 2015
Polishuset i Vasa
Bild: Yle/Patrick Sjöholm

Antalet asylsökande har ökat drastiskt sedan juli. Bara i augusti fick polisinrättningen i Österbotten ta emot 130 asylansökningar, det är nästan lika många som under hela fjolåret.

September är bara några dagar gammalt, men polisinrättningen i Österbotten har redan fått ta emot hundra asylansökningar.

Under augusti var antalet ungefär 130. Men jämför det med siffror för hela fjolåret då polisen i Österbotten fick 150 asylsökningar.

- Ökningen är drastisk och märks också hos polisen i Vasa. Sedan juli har antalet asylsökande i Österbotten ökat för varje månad, säger Thomas Skur, överkommissarie och chef för utlänningsenheten vid polisinrättningen i Österbotten.

Thomas Skur
Bildtext Thomas Skur
Bild: Yle/Patrick Sjöholm

För att möta det stora antalet asylärenden ska polisen anställa fem nya poliser som kommer att sköta asylärenden. Om situationen förändas ytterligare kan det bli frågan om ytterligare rekryteringar.

Asylärenden prioriteras

Polisens uppgift är att registrera den asylsökande, utreda identitet och vilken rutt som har rests för att nå Finland.

Ungefär 85 % av de som söker asyl inom polisinrättningen i Österbottens område kommer till huvudpolisstationen i Vasa. De flesta kommer från Irak, Somalia, Afghanistan och Albanien.

- Asylärenden måste vi prioritera högt och vi lägger nu stor del av våra resurser på asylutredningar, säger Skur.

Mottagningscentralerna i Österbotten är just nu överfulla. Det finns plats för 850 asylsökande men antalet är redan nära 1100. Varje dag kommer 30 nya asylsökande till Österbotten.

Polisen i Österbotten får ta emot stora antal asylsökningar

1:16