Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Malin Aura: Hårt talkojobb ledde till FM-tävlingar

Från 2015
Uppdaterad 11.11.2015 08:53.
Malin Aura, Korsholms sportryttare
Bild: Malin Aura

Brons, fjärde plats, vinst. Korsholms Sportryttare går från klarhet till klarhet och i år är målet vinst på hemmaplan i lag FM i dressyr.

Den 30 augusti 2014 tog Korsholms Sportryttare steget in i Finlands dressyrelit. Efter en nervkittlande kamp om FM-medaljerna stod laget från Korsholm högst uppe på prispallen. År av föreningsarbete och uppbyggande av laganda gav äntligen utdelning.

Föreningen har under många år arbetat aktivt för att medlemmarna skall ges möjlighet att kunna utvecklas och då behövs det bland annat bra tränare och anpassade faciliteter. Landslagstränaren i dressyr, Marko Björs, har under de senaste decennierna regelbundet tränat föreningens tävlingsekipage i Solf och varit ett stöd för både föreningen och tävlingsryttarna.

Även andra rutinerade tränare besöker Vasa för att träna föreningens medlemmar. Under de senaste åren har en stor utveckling skett och ekipagen blir allt bättre och uppnår allt högre resultat.

Flingan & Malin
Bildtext Malin Aura och hunden Flingan
Bild: Yle/Pia Lagus

Stor utmaning att ordna FM

Men med segern 2014 kom också ett ansvar. Traditionen bjuder att den segrande föreningen står värd för nästa års tävlingar. Arrangemanget tog sin början redan i januari och föreningen insåg snabbt att utmaningarna med tävlingen kommer att vara många.

Styrelsen delade upp sig och tog olika ansvarsområden, vilket har fungerat bra. På det här sättet har var och en dragit sitt strå till stacken.

Den första stora utmaningen var att hitta en plats som uppfyller alla de krav som en tävling på den här nivån ställer. För att kunna genomföra en dressyrtävling på FM-nivå behövs bland annat utrymme för två ridbanor på 20 x 60m samt ett uppvärmningsområde i samma storlek.

Dessutom måste ridbottnen vara elastisk, bärande och ge hästen ett grepp i rörelsen. Tävlingsområdet måste också vara säkert för både publik och ekipage.

Ny ridbana

Efter att många områden, stall och ridbanor runt om i Österbotten kontrollerats, föll valet på Vasa travbana. Det enda negativa med området var att det inte fanns någon bana för dressyrridning.

För att tävlingen överhuvudtaget skulle bli av var det nödvändigt att bygga en ny ridbana på området. Men att bygga en ny ridbana var ett så pass stort och omfattande projekt för en liten förening att hjälp skulle komma att behövas, både från Korsholms kommun och Vasa stad.

Att få med kommunerna blev nästa utmaning. Efter ett flertal diskussioner med Vasa stad och Korsholms kommun nåddes en överenskommelse och en ny ridbana kunde byggas. Detta möjliggjorde ett FM i dressyr - det första i Österbotten på decennier.

Samarbete kring finansieringen

En av de största utmaningarna var övervunnen men en enorm kvarstod, finansieringen. Tack vare att Korsholms kommun och Finlands ryttarförbund steg in och hjälpte till samt att ett samarbete med Vasa stad slöts kunde föreningen trygga en del av finansieringen och förverkliga arrangemanget.

Sedan gällde det att få med sponsorer, ett stort tack till sponsorn som genast var med på noterna. Även andra företag och privatpersoner har gett sitt stöd och genom det bidragit till att tävlingen kan genomföras.

När den finansiella delen var tryggad var det viktigaste kvar. Att hitta händer som fixar de praktiska tävlingsarrangemangen.

Från januari till september har styrelsen arbetat aktivt och tillsammans med föreningens medlemmar med arrangemangen runt tävlingen. Det har varit många gropar på vägen, men inom loppet av några dagar kommer den största satsningen som föreningen någonsin gjort att bli verklighet.

Sand från Kurikka

Under den sista veckan kommer cirka tio lastbilar med släp att köra sand från Kurikka till Vasa travbana. Ridbanan kommer att färdigställas endast ett par dagar före tävlingen och sedan hållas i bästa möjliga skick före och under tävlingen.

Att hitta den rätta kombinationen på sandens grovlek har varit ett invecklat projekt, men till föreningens hjälp har vi haft ryttarförbundets konsult Ismo Lätti. Han har testat olika blandningar, grovlekar och sedan kombinerat dessa med vatten, allt för att skapa en så bra grund som möjligt.

Under tävlingshelgen kommer 14 klasser att tävlas, där ingår bland annat Österbottens regionmästerskap i dressyr för alla ålderklasser samt FM-klasserna. Hälften av domarna flygs in från södra Finland och resten kommer från Uleåborg i norr till Villmanstrand i öster.

Stor talkoanda

Dagarna före tävlingen skall tidtabeller och startlistorna passas ihop med funktionärer och tävlingsryttare, vilket är ett mycket tidskrävande jobb. Kantinen och kansliet skall färdigställas och deras arbete effektiveras dagarna före och under tävlingen. Sedan gäller det att placera ut dressyrstaken runt tävlingsbanorna, dekorer, placera ut vägskyltar, avgränsa området och mycket mera.

Korsholms Sportryttare med sina cirka 90 medlemmar är en relativt liten föreningen, men talkoandan är stor. Samtidigt kan det faktiskt vara just på grund av att föreningen är relativt liten som samarbetet, målmedvetenheten och kommunikationslänkarna mellan medlemmarna fungerar.

Det är också tack vare en bra laganda som föreningen nu stolt kan presentera en tävling på FM-nivå i Österbotten och bjuda in föreningar och tävlingsekipage från övriga Finland, vilket är en oerhörd ära.

Nu börjar vi vara på slutrakan och spänningen stiger samtidigt som förväntningarna är höga när kampen om guldet återupptas på hemmaplan för första gången.

Malin Aura
ordförande, Korsholms Sportryttare rf