Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Australien tar emot 12 000 flyktingar från Syrien och Irak

Från 2015
Uppdaterad 09.09.2015 08:30.
Australiens premiärminister Tony Abbott kommenterar gisslandramat i Syney 15.1.2014.
Bildtext Premiärminister Tony Abbott

Australien är redo att ta emot 12 000 flyktingar från Syrien och Irak, samtidigt som man börjar angripa jihadistgruppen IS även i Syrien.

Den konservativa premiärminister Tony Abbott, som har varit under hårt tryck att ta emot fler flyktingar, säger att Australien också kommer att betala för kostnaderna för 240 000 flyktingar i Syriens grannländer.

Enligt Abbot kommer man främst att ta emot kvinnor, barn och familjer som tillhör förföljda minoriteter i Syrien och Irak.

Abbotts hårda linje gentemot asiatiska båflyktingar som försöker ta sig till Australien har fått skarp kritik både i och utanför Australien.

Australien har vänt tillbaka flyktingbåtar och placerat flyktingar på öar i Stilla havet. En del flyktingar har till och med fått betalt för att bosätta sig i Kambodja i stället för Australien.

-Det är möjligt för oss att göra den hör satsningen eftersom vi har stoppat strömmen av illegala båtar till Australien. Det har lättat på trycket på vårt humanitära program, säger Abbott.

Australien börjar bomba även i Syrien

Australien börjar också delta i de internationella flygattackerna mot jihadistgruppen IS i Syrien.

Australien deltar som bäst i operationer mot IS i Irak, men har hittills avstått från attacker i Syrien.

- Att förstöra denna dödskult är livsviktigt inte bara för att få slut på den humanitära krisen i Mellanöstern men också för att få slut på hotet mot Australien och andra länder i världen, säger Abbot.

Enligt Abbot har Australien all rätt att angripa IS även i Syrien enligt internationell lag.

Australien kommer att angripa endast IS medan den syriska regeringen och armén lämnas i fred.

-Vi har ingen laglig grund för mer omfattande attacker Syrien i det här skedet, sade den australiske premiärministern i huvudstaden Canberra.