Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nylander: Majoritet i fullmäktige för flyktingar

Från 2015
Uppdaterad 09.09.2015 08:53.
stadsstyrelsens rum i borgå
Bildtext Stadsstyrelsen väntar på en officiell förfrågan från Migrationsverket.
Bild: YLE/Stefan Härus

Någon egentlig diskussion har inte ännu förts bland beslutsfattarna i Borgå om var eventuella flyktingar kunde inhysas. Nu väntar stadsstyrelsen på en officiell förfrågan av Migrationsverket.

Fullmäktigeordförande Mikaela Nylander (SFP) upplever att majoriteten av stadsfullmäktige är för att Borgå stad skulle ta emot flyktingar.

- Något enhälligt beslut kan det kanske inte bli, men majoriteten skulle nog rösta för, säger Nylander.

När det gäller kostnaderna säger Nylander att det ju är staten som står för de kostnader som är knutna till flyktingförläggningarna.

- Om flyktingarna stannar kvar i staden får staden ekonomiskt stöd under en viss tid. Om en flykting flyttar in i stadens bostad, följer den så kallade flyktingpengen med. Undertödet betalas under tre år. Efter det är flyktingen kommunens ansvar, förklarar Nylander.

Också platser i skolor och daghem bekostas av staten, men kommunerna måste förstås se till att det finns tillgängliga platser.

- Nog är det ju väldigt långt ett samarbete mellan stat och kommun men uttryckligen en statlig verksamhet, säger Nylander.

Samtidigt som Lokalitetescentralen i Borgå undersöker möjligheterna att delar av åldringshemmet Johannisberg skulle förvandlas till flyktingförläggning, väntar beslutsfattarna på en förfrågan av Migrationsverket.

- Jag hoppas att förfrågan från Migrationsverket skulle komma nu så att stadsstyreslen på måndag kunde behandla frågan. Efter det kommer det att bli en fråga för stadsfullmäktige att ta ställning till, säger Nylander.