Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Barndödligheten halveras - men FN uppnår inte sitt mål

Från 2015
Bild: Bao Dunyuan / EPA

Enligt rapporten inträffar hälften av dödsfallen inom den första månaden efter födseln. Utöver det dör en miljon barn inom det första levnadsåret.

- För att vi ska få ner på barndödligheten måste vi koncentrera oss på nyfödda, säger Flavia Bustreo, vicegeneralsekreterare på WHO.

Enligt Bustreo måste hälsovårdspersonalen komma i kontakt med nyfödda i ett tidigare skede. På det här sättet kan man effektivare förebygga dödsfall orsakade av syrebrist eller blodförgiftning.

Dessutom ska man uppmuntra till amning och vaccinering, säger Bustreo.

Nya mål på kommande

Världshälsoorganisationens, Världsbankens och Förenta Nationernas rapport offentliggjordes bara en stund innan världsledarna ska träffas i FN:s huvudkontor i New York för att senare i september förhandla om nya mål för den hållbara utvecklingen.

De nya målen ska ersätta de nuvarande målen för det här årtusendet, som går ut i år. Ett av de nuvarande målen var att barndödligheten skulle minska till en tredjedel jämfört med år 1990.

Det målet uppfylldes alltså inte, eftersom barndödligheten sjunkit med ungefär 53 procent.

Trots den snabba utvecklingen dör omkring 16 000 under 5-åriga barn dagligen. Omkring hälften av dem dör av undernäring, uppger rapporten.

I afrikanska länder söder om Sahara dör ett under 5-årigt barn 12 gånger mera sannolikt än i rika länder. Vissa afrikanska länder, bland dem Etiopien, Uganda och Tanzania har ändå nått FN:s mål när det gäller att minska barndödligheten det här årtusendet.

Ursprunglig text Samuli Harala / Yle Uutiset